...

Alles over de ISRA punt aansluiting

Wij krijgen regelmatig vragen over het ISRA punt en de ISRA aansluiting van KPN. Daarom ter toelichting deze Whitepaper. Zo wordt u niet tot uw lot overgelaten en weet u meteen hoe het met de infrastructuur van uw randapparatuur staat.

Aangezien de binnenkomende kabel die de aanvoer van het xDSL signaal voorziet altijd van KPN is, wordt deze door KPN op de ISRA afgemonteerd.

Het verdeelpunt is het contactpunt waar een telefoonlijn een pand binnenkomt. De telefonieaanbieder – in Nederland KPN, Telecom – is vanaf de buitenkant van het pand gerekend verantwoordelijk voor de bedrading en apparatuur die vóór het ISRA punt zitten.

  • Let op: in het geval van ISDN loopt de verantwoordelijkheid van KPN door tot de NT1.

Daarom is het voor klanten verboden om zelf werkzaamheden te verrichten aan het ISRA punt. Bij sommige uitvoeringen breekt er dan een zegel en kunnen er bij storingen kosten verhaald worden bij de klant.

Meestal bestaat een ISRA punt uit een telefoonstopcontact, maar zo zijn er door de jaren heen verschillende typen verschenen.

In oudere panden (gebouwd voor/rond de jaren ’70) is het ISRA punt meestal in een willekeurige ruimte aan de straatzijde, in de vorm van het grote telefoonstopcontact, te vinden. Tegenwoordig wordt het ISRA punt in de meterkast geplaatst. In het geval dat de klant ISDN heeft is er een NT1 kastje op het IS/RA punt aangesloten, waar de ISDN-apparatuur aan kan worden gekoppeld.

Heeft de klant ADSL in combinatie met een telefoonverbinding, dan is het de bedoeling dat er direct op het ISRA punt een splitter wordt aangesloten die ervoor zorgt dat het  telefonie- en DSL signaal van elkaar wordt gescheiden. Hierop kan vervolgens het ADSL-modem en de telefoon (bij analoog), of de telefoon en de NT1 (Bij ISDN), worden aangesloten.

Zou er per ongeluk een telefoontoestel tussen splitter en ISRA (dus voor de splitter) worden aangesloten (Kan gebeuren als er bedrading direct binnen de muur naar een ander telefoonstopcontact gaat) dan kan bijvoorbeeld de ADSL-verbinding wegvallen zodra er vanaf dat telefoontoestel gebeld wordt. Dit is uiteraard niet de bedoeling.

Er lopen meestal vier draden naar het ISRA punt:

  • Rood (A-draad),
  • Blauw (B-draad),
  • Oranje,
  • Wit.

Vroeger werden voor de ISRA punt aansluiting al deze draden naar het ISRA punt gebruikt. Tegenwoordig worden alleen nog de rode en blauwe draden gebruikt. De oranje en witte draad kunnen worden aangesloten indien de klant een tweede telefoonlijn aanvraagt.

Als er zich problemen voordoen met de telefoonaders, kunnen er wel eens afwijkende  kleurencombinaties worden gebruikt bij de ISRA punt aansluiting (bijvoorbeeld oranje en wit voor de eerste telefoonaansluiting in plaats van rood en blauw). Standaard kunnen via de ISDN verbinding vier afzonderlijke telefoonnummers bellen of gebeld worden (over slechts twee aders).

De 20-voudige ISRA kast: De aansluitnummers zijn genummerd van linksboven naar rechtsonder. Het gedeelte in het midden is de plaats waar KPN de invoerkabel afmonteert dit is niet toegankelijk voor de eindgebruiker. Op de kaartjes in het midden kan de gebruiker noteren welk telefoonnummer of service ID op de ISRA aansluiting zit.

De 2-voudige IS/RA:Hier mogen twee aansluitingen afgemonteerd worden aan de bovenzijde van het kastje. Onderin is de invoerkabel van KPN afgemonteerd. De aansluitnummers lopen van links naar rechts – namelijk aansluiting 1 en 2.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn