...
w3c compliant

Het belang van W3C compliant

Is jouw code W3C compliant?
Vraag jij jezelf af wat W3C complaint voor jou kan betekenen? Je schrijft prachtige content voor het internet, maar hoe goed zijn de HTML- en CSS-codes op je website? Dit zijn codes die bepalen hoe je content wordt gepresenteerd. De grote vraag; wat is het belang van een juist gebruik van beide codes voor zoekresultaten?
Een term die daarnaar refereert en veel gebruikt wordt door webontwikkelaars en SEO-specialisten is W3C Compliant. W3C compliant betekent in het kort dat de HTML- en CSS-codes waarop een website is gebouwd, volledig voldoet aan de normen die door het ‘World Wide Web Consortium’ zijn vastgesteld. Een W3C check van jouw website is mogelijk en wordt later in dit artikel beschreven.
W3C; richtlijnen die gelden op het internet
Het ‘World Wide Web Consortium’ (voorheen W3C) bepaalt webrichtlijnen omtrent de opbouw en structuur van websites. Het zijn aanbevelingen die gelden binnen de meest gebruikte programmeertalen en gelden als webstandaarden. Er worden documenten gepubliceerd die webtechnologieën definiëren.
De ervaring leert dat websites die weinig “fouten” bevatten betere zoekresultaten genereren. Het is de missie van het W3C om het wereldwijde web te leiden door het ontwikkelen van protocollen en richtlijnen die de lange termijngroei van het web garanderen.
Waarom W3C webrichtlijnen?
De webrichtlijnen dienen om eenheid te creëren in de werkwijze van verschillende webbouwers. Met als doel toegankelijke en gebruiksvriendelijke websites. Wanneer je website voldoet aan de webrichtlijnen wordt je website op de juiste manier getoond. Daarnaast ligt het feit dat zoekmachines, met name Google, kijkt of websites voldoen aan de webrichtlijnen. Websites die voldoen aan de richtlijnen worden beter gewaardeerd dan websites die dat niet doen.
W3C compliant voor SEO gebruikers
Elke webpagina op een site compleet W3C compliant maken is niet per se nodig en is met name een kostbare poging. Crawlers van zoekmachines zijn flexibele en stevige software die veel type codes indexeren, ongeacht de fouten.
De verschillende elementen op een webpagina (zoals stijl, navigatie en inhoud onderscheiden) en de interpretatie van de betekenis van de inhoud zijn nodig voor een goede crawling en indexering. Wanneer de webrichtlijnen van het W3C worden gevolgd is het voor zoekmachine crawlers eenvoudiger om te bepalen wat de inhoud op een webpagina is en wat de inhoud precies betekent. Een “slechte” code is om die reden niet aan te raden, maar een 100% W3C compliant website is te ambitieus en tijdrovend. Hou de errors in de gaten en zorg dat ze zo minimaal mogelijk zijn.
W3C check
W3C check; hoe weet ik of mijn website “slechte” codes gebruikt? Voor mogelijke problemen in de HTML- en/of CSS-code van je website kun je gebruik maken van de online validation tool van W3C. Voor HTML- en CSS-code zijn twee aparte tools voor een W3C check. Gebruik voor je HTML code en voor je CSS code.
Niet alle errors die getoond worden zijn kritisch. Errors met een “!” (geel icoon) of een “i” (blauw icoon) zullen de minste problemen veroorzaken voor browsers of webcrawlers. Errors met “x” (rood icoon) zijn belangrijker en van groter belang voor browsers of webcrawlers.
Het streven zal ernaar moeten zijn om zo min mogelijk van deze W3C-errors te hebben. Heb je een complexe website? Dan zal het bijna onmogelijk zijn om bij een W3C check alle errors te elimineren.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn