...

1 op 5 slachtoffer van identiteitsfraude: bescherm uw gegevens!

1 op 5 slachtoffer van identiteitsfraude: bescherm uw gegevens!

Plots ziet u op het afrekeningoverzicht van uw kredietkaart aankopen opduiken waar u niets over weet. Uw vrienden en kennissen krijgen vreemde mails die vanaf uw e-mailadres werden verstuurd. Op een dag krijgt u een telefoontje van de bank en blijkt dat iemand in uw naam een lening wilde aangaan.
Indien een van deze drie situaties u bekend in de oren klinkt, dan bent u waarschijnlijk het slachtoffer geworden van gegevensdiefstal of identiteitsfraude.

In 2012 is bijna 20% van de Europeanen het slachtoffer geworden van identiteitsfraude.

Het aantal gevallen van identiteitsfraude zit de laatste jaren in stijgende lijn. Het gaat om misdadigers die zich voor iemand anders uitgeven en in diens naam paspoorten en leningen aanvragen of allerlei goederen kopen. De eventuele vervolging en boetes zijn dan natuurlijk voor degene wiens identiteit werd gestolen … en het is eveneens de moeilijke taak van het slachtoffer om zijn naam weer van elke verdenking te zuiveren.

In 2012 is bijna 20% van de Europeanen het slachtoffer geworden van identiteitsfraude. 1 op 5 mensen, dat is een angstwekkend hoog aantal! Redenen genoeg om te bekijken wat u kan doen om identiteitsfraude en gegevensdiefstal te voorkomen. Het goede nieuws is dat u zelf een heel aantal, vaak eenvoudige maatregelen kan nemen.

Phishing en verdachte mails

Zo heeft u waarschijnlijk een virusscanner op uw computer, waardoor u erop kan vertrouwen dat uw data veilig zijn. U let natuurlijk goed op voor phishing en verdachte mails. Wanneer u buitenshuis bent, houdt u uw portefeuille met alle kaarten en passen dicht bij u. Misschien heeft u op kantoor zelfs een kluis, hopelijk brandwerend, waarin u de meest vertrouwelijke documenten opbergt. Dit zijn uitstekende veiligheidsmaatregelen, maar u kan hierin nog een stapje verder gaan. Want hoe zit het met oude documenten die u niet langer nodig heeft? Wat doet u daarmee? Gooit u ze gewoon in de papierbak?

Vormen een goudmijn

Oude facturen, bestelformulieren, cv’s … Deze en alle andere documenten die namen, adressen en bankgegevens bevatten, vormen een goudmijn voor mensen met minder goede bedoelingen. Gooi deze documenten dus NOOIT zomaar in de vuilnisbak, maar vernietig ze voor eens en voor altijd. Het enige wat u daarvoor nodig heeft, is een papiervernietiger.

Er blijft bijna niets meer over

Een papiervernietiger of papierversnipperaar zorgt ervoor dat er van uw belangrijke documenten niets meer dan wat kleine, onleesbare snippers overblijven. Wanneer u online even rond zoekt, ziet u meteen dat er op de markt meerdere merken en modellen te vinden zijn. De bekendste merken voor papierversnipperaars zijn Rexel en Fellowes. Beide leveranciers hebben dan ook diverse soorten papiervernietigers in hun assortiment, die voornamelijk verschillen wat betreft de kracht en het volume.

Vernietig consequent

Zodra u een papiervernietiger begint te gebruiken en alle documenten met persoonlijke gegevens consequent vernietigt, merkt u pas over hoeveel papier het gaat. Wanneer u dikke pakken papier in één keer invoert, heeft u een machine nodig die grote hoeveelheden kan verwerken, een krachtig toestel dus. Ook het aantal mensen dat de machine gebruikt, de frequentie dus, is van belang. Twijfelt u tussen twee papiervernietigers, kies dan de zwaarste, en laat u niet verleiden tot de aankoop van een budget machine die alleen geschikt is voor kleine volumes en onregelmatig gebruik. Of laat u adviseren door experts in kantoorbenodigdheden, mensen die op basis van uw bedrijfssituatie perfect kunnen inschatten welke papiervernietiger aan uw wensen voldoet.

Nog een laatste tip: bestel uw papiervernietiger online.

U vindt papiervernietigers van Rexel, Fellowes, HSM en Ideal bij de meeste leveranciers van kantoorartikelen. Kies voor een leverancier met een gebruiksvriendelijke site, vergelijk modellen en prijzen en voor u het weet, wordt de papiervernietiger bij u geleverd. De extra bonus is dat online leveranciers, zoals Prixos, vaak goedkoper zijn dan speciaalzaken. In de papiervernietigers shop van Prixos vindt u bovendien alle papierversnipperaars bij elkaar, zodat u de diverse toestellen in een oogopslag kunt vergelijken. Met de aankoop van een papiervernietiger beschermt u dus niet alleen uw (bedrijfs)gegevens, u doet nog een flinke besparing ook!

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn