...
Chatfunctie website

Wel of geen chatfunctie op je website

Chatfunctie website

Bij een website laten maken komen er veel dingen kijken. Iets wat er nooit mag missen is de mogelijkheid om contact op te nemen met de websitebeheerder. Een voor de hand liggende manier is via de telefoon om per e-mail, maar er is iets nieuw opgedoken de afgelopen tijd. De chatfunctie! Er is veel ontwikkeling te zien in de mogelijkheden van een chatfunctie. De vraag is of een chatfunctie wel echt een toegevoegde waarde is voor je website. Het is natuurlijk wel een mogelijkheid om direct in contact te komen met de bezoekers. Het is een snelle manier van communiceren voor zowel de klant als voor de verkoper. Een antwoord krijgen per e-mail duurt vaak veel langer.

Wat kan je met een chatfunctie

Het is moeilijk om te zeggen of de chatfunctie de toekomst wordt. Het lijkt er wel op dat het aanwezig zijn van de chat een norm wordt voor de bezoeker. De bezoeker gaat er vaak al vanuit dat zij gebruik kunnen maken van een chat in plaats van een e-mail of telefonisch contact. Dit geldt vooral voor webwinkels. Bezoekers kunnen bij een vraag over het product direct bij je terecht. Hiermee voorkom je dat zij naar de concurrent gaan. Er is wel één grote kanttekening aan al deze positieve eigenschappen van de chat functie. Wanneer je besluit gebruik te maken van deze mogelijkheid zal je hier veel tijd in moeten steken. Er is niets zo erg als het niet reageren op de vragen die gesteld worden. Als bezoekers gebruik maken van een chat verwachten zij een snelle reactie die ze eigenlijk onmiddellijk verder kan helpen. Bij geen respons zullen ze een negatief gevoel over houden en de kans is groot dat zij naar de concurrent gaan. Kan je een snelle respons niet garanderen dan doe je er misschien nog wel beter aan om deze functie niet toe te passen.

Cijfers

Uit onderzoek is gebleken dat websites met een chatfunctie meer klanten heeft die ook daadwerkelijk een aankoop doen. Heb je dus een webwinkel dan kan deze functie je veel te bieden hebben. Uit het onderzoek zijn een aantal opmerkelijke cijfers te zien:

  • 44% van de bezoekers geeft aan dat zij een chat als positief ervaren. Het helpt hun snel verder op weg met hun aankoop.
  • 62% van de bezoekers keert terug naar een website wanneer deze een chatfunctie bevat.
  • 56% van de bezoekers geeft de voorkeur aan chatten in tegenstelling tot van mailen of bellen.

Implementeren van een chat functie

Vooral op WordPress zijn er tal van plug-ins beschikbaar om een chatfunctie te implementeren in je website. De vraag is alleen, welke is de juiste. De plug- in die hier goed voor werkt heet Zopim, maar er bestaan ook nog andere geschikte plug-ins. Denk ook goed na over hoe je de functie vormgeeft binnen je WordPress webdesign . Heb kan lastig zijn om de chat mooi vorm te geven. De functie moet namelijk wel opvallen om de bezoeker zijn aandacht te trekken, maar mag ook niet storend zijn en in de weg zitten.
Tip: laat de chat automatisch openen wanneer een bezoeker een bepaalde tijd op de website aanwezig is. De bezoeker weet dat er contact gezocht mag worden en het lijkt alsof deze optie vanuit jou komt. Het gevoel ontstaat dat de bezoeker verwacht dat je sneller zal antwoorden.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn