...
Leren coderen - Techness

Leren Coderen Met Deze Gratis Programma's

Wat is coderen?

Coderen is simpelweg het vertalen van bewerkingen naar computertaal (codetaal). Het doel is om de computer een bewerking uit te laten voeren. Deze communicatie gaat via HTML5, CSS3, JavaScript, Databases, Git & GitHub, Node.js, React.js en D3.js. Dit zijn de codetalen van nu.

Leren coderen met HTML en CSS

Er is slechts een klein verschil tussen het schrijven van HTML en CSS en programmeren met JavaScript, Python, Java en andere talen, namelijk: met HTML en CSS maak je documenten met opmaak (zoals je ook tekstdocumenten in bijvoorbeeld Word; programmeren is het vertellen wat een computer moet doen. Hoe code eruitziet (“tekst in verschillende kleuren”) hangt trouwens af van de software die je gebruikt – je kunt ook in Notepad programmeren, zonder kleur. 🙂 Onze voorkeur gaat uit naar de Sublime Tekst Editor.

Leren coderen - Techness

Leer (gratis) programmeren!

Stap uit je comfortzone en ontwikkel je skills. Alles is mogelijk zolang je maar in jezelf gelooft. Wanneer je op het punt staat om iets nieuws te leren, stap je letterlijk uit je comfortzone. Dit is voor vele lastig. Keep yourself pushing forward!
Voordat we je verder laten lezen, vindt Techness het belangrijk dat je jezelf de volgende vraag stelt.

Waarom wil je leren coderen?

Als je wilt leren coderen moet je eerst zorgen dat je een doel voor ogen hebt. Er zijn namelijk ontzettend veel manieren om te coderen voor veel verschillende doeleinden. Als jij je dus zomaar in het diepe stort zal je never door de bomen het bos zien. Kies van tevoren iets wat je wilt maken, zoals een website of een app. Vervolgens moet je uitzoeken wat je moet leren om dat te maken en daardoor weet je ook ongeveer hoeveel tijd het kost om het onder de knie te krijgen
Om coderen eenvoudiger te maken, hebben wij een aantal tips.
Tip 1: Begin bij het highlighten waarvan je denkt dat belangrijk is om te leren
Tip 2: Zonder pro-activiteit ben je nergens
Tip 3: Begin bij het einde
Tip 4: Begin klein en heb geduld
Tip 5: Kies een programmeertaal om mee te beginnen

Leren coderen - Techness

Tip 1: Begin bij het highlighten waarvan je denkt dat belangrijk is om te leren

Spreekt voor zich!

Tip 2: Zonder pro-activiteit ben je nergens

Wanneer het aankomt op keuzes, sta jij aan het stuur van je eigen leven, en maak jij je eigen keuzes en besluiten. Door verantwoordelijkheid aan te gaan voor het maken van keuzes, zal je jezelf verbeteren in het ontwikkelingsproces. Nog steeds hoor je vaak dat mensen hun situatie toeschrijven aan externe factoren, hierdoor zal je nooit in staat zijn verantwoordelijkheid te nemen over de keuzes die je maakt. Mensen die een proactieve houding aannemen ontpoppen zich tot verantwoordelijke leiders!

Tip 3: Begin bij het einde

Wij stimuleren ieder individu een eigen persoonlijke visie te ontwikkelen. Als je voor jezelf geen heldere sterke visie hebt uiteengezet, weet je ook niet welke weg je moet inslaan wanneer je staat voor een belangrijke keuze. Misschien kan je het nog herinneren, wat je vroeger wilde worden toen je 8 jaar oud was. Een leuke vraag om eens over na te denken is wat je wilt achterlaten op deze wereld. Wil je mensen geïnspireerd hebben? Wil je de levens van mensen beteren? Wil je een imperium hebben opgebouwd? Of wil je je relevant maken voor je eigen omgeving? Probeer hier elke dag even bij stil te staan, en handel vanuit deze visie. Een mooi hulpmiddel hierbij kan zijn het ontwikkelen van een persoonlijke missie. Het klinkt cliché, al die ‘elevator pitches’, maar je zal merken dat je tijdens gesprekken een stuk beter uit de verf komt wanneer je kort maar krachtig kenbaar kan maken wat je precies wilt en waar je voor staat.
Door kritisch na te denken over je ‘eindbestemming’, voorkom je dat je onderdeel wordt van iemands anders agenda. Zolang je niet voor jezelf duidelijk hebt waar je heen wilt gaan, zal je in je werk onderdeel blijven van de agenda van anderen.

Tip 4: Begin klein en heb geduld

Het is altijd het beste om te starten bij het begin. Stort jezelf niet zomaar in het diepe bij programmeren, want je zult het overzicht volledig kwijt zijn. Het beste kun je een project verdelen in simpele stappen. Zo behoud je het overzicht en weet je ook of je de vorige stap goed hebt voltooid. Hiervoor zul je wel veel geduld moeten hebben aangezien je nog niet snel het eindresultaat te zien krijgt. Overigens moet je niet te lang blijven vasthouden aan een leermethode die niet goed voor jou werkt. Als je constant termen moet opzoeken tijdens het coderen dan schiet het namelijk ook niet op.

Tip 5: Kies een programmeertaal om mee te beginnen

Bij het kiezen van een programmeertaal kun je niet snel fouten maken. Van de grote hoeveelheid programmeertalen die er zijn is er niet één het beste. En als je er één hebt geleerd is het ook redelijk gemakkelijk om er een andere naast te leren. De twee dingen waar je wel echt rekening mee moet houden zijn de moeilijkheidsgraad van de programmeertaal en het doel wat je in de vorige stap hebt bepaald. Overigens is de moeilijkheidsgraad niet bij elke programmeertaal van belang. Zo is Python bijvoorbeeld moeilijk om te leren, maar het is nog moeilijker als je dit probeert te leren vanuit een andere programmeertaal.

Stop Reading, Start Coding

Het Team achter Techness is dol op coderen en het delen van kennis.
Leren coderen - Techness< > Codecademy </>
Programmeren is de computer opdrachten geven. Daar gelden een paar afspraken voor. De eerste leren we nu. Tekst die tussen aanhalingstekens staat, bevat geen opdracht die de computer moet uitvoeren.
Wanneer je de computer een opdracht geeft, noemen we dat code. Je kunt die code hiernaast intypen en uitvoeren door een enter te geven. Daarna zie je het resultaat.
Codecademy is een van de meest bekendste websites om de volgende talen te leren: HTML, CSS, Javascript, jQuery, PHP, Python, Ruby, Rails, Anuglar.js, Rails Auth en Comand Line. Wil je gratis leren programmeren, dan ben je bij Codecademy aan het juiste adres!

< > GA Dash </>

Dash is de nieuwe online cursus die jou kan helpen bij het leren coderen. Dash is een van de jongste programma’s om je te helpen met coderen! Dash spreekt ons enorm aan. Je kiest wat je wilt leren, bijvoorbeeld een titel, een menu of een header. Erg leerzaam, zelf voor ons! Je bent nooit uitgeleerd.
Leren coderen - TechnessOok deze website leert je stapje voor stapje programmeren. Met kleine beloningen blijf je uitgedaagd om de volgende oefening te doen. Het verschil tussen Codecademy en Dash is momenteel dat eerstgenoemde veel uitgebreider is. Je kunt er bijna elke vorm van coderen leren. Natuurlijk is dat slechts een kwestie van tijd.
Beide cursussen kosten niets, behalve doorzettingsvermogen en tijd.

< > Coursera </>

Wat vinden wij nou zo handig aan Coursera? Nou Coursera kijkt echt naar wie jij bent en wat je main focus is! Welke goals wil jij behalen? Wil je gewoon je kennis verbreden of juiste een nieuwe carrière starten? Ken je de basis al en wil je deze verbeteren?

Maar je kan natuurlijk ook gewoon voor de fun leren. Leren coderen is mogelijk met Coursera! 

< > Edx.org </>

Op Edx.org vind je verschillende interessante cursussen. De website is overzichtelijk, je hoeft alleen even een account aan te maken voordat je een cursus kan volgen. Wil jij leren coderen? Dan biedt Edx.org de ideale uitkomst! Starten bij de basis om een goed fundament te leggen.
Edx.org is helemaal gratis! De cursus is ook geschikt voor beginners. Edx.org biedt de volgende programmeer talen aan: HTML, CSS, C, PHP, Javascript en SQL.

< > Code Conquest </>

Op Code Conquest ben je aan het juiste adres als je een echte beginner bent! Wat is coderen eigenlijk? Volg trainingen en bekijk tutorials om jouw coding skills te verbeteren. Wij vinden het erg prettig dat de website is opgedeeld in de verschillende talen. 

< > MIT OCW </>

Van deze website hadden wij van Techness nog niet eerder gehoord, maar in de programmeer wereld is het zeker geen mindere. Hoe ingewikkelder, hoe beter! Houd het uitdagend is het motto. MIT is één van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld, die niet in deze lijst mag ontbreken. 

< > The Code Player </>

Wil jij meer op een leuke manier? Dan is The Code Player die website die jou kan leren coderen op een catchy manier. Van de gekste 3D vormen, tot de felste kleuren en de meest uiteenlopende fonts.

Leren coderen - Techness< > Free Code Camp </>

De Code Camp is een bootcamp om jouw codeer skills te verbeteren!

< > Khan Academy </>

Het aanbod van Khan Academy is enorm uitgebreid, maar je kan er alsnog een aantal talen leren. De programmeertalen, die Khan Academy aanbiedt zijn: HTML, CSS, Javascript en SQL.
Ben je een beginner en wil je uitgedaagd worden met uitdagingen dan is Khan Academy geschikt voor jou!
Mochten al de bovenstaande gratis programma’s niet de uitkomst zijn voor jou en wil je liever leren coderen vanuit een boek? Dan is het boek leren programmeren voor Dummies iets voor jou!

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn