...

Je scriptie in één keer halen? Bekijk deze handige tips!

Maandenlang heb je jezelf opgesloten om aan je scriptie te werken. Het heeft bloed, zweet, tranen en heel veel energie gekost. Uiteindelijk staat alles dan op papier en nadert de deadline. En dan slaat de twijfel toe: want hoe zit het nou met de vormvereisten van je scriptie? Je wilt natuurlijk dat alles tot in detail klopt en dat je scriptie niet wordt afgewezen op wat stomme foutjes. Wij delen daarom graag want praktische tips met je betreft de lay-out en opmaak van je scriptie. Want hè, het oog wil ook wat he?

Een paar praktische tips

We beginnen natuurlijk met het voorblad van je scriptie. Je wilt niet alleen dat je scriptie er uitnodigend en aantrekkelijk uitziet om te lezen, maar ook dat je scriptie kwaliteit uitstraalt. Zorg voor een mooi voorblad dat niet al te druk is qua afbeeldingen en overbodige informatie. Vermeld alleen het noodzakelijke op je voorblad: een titel (en soms kinga-cichewicz-445602-unsplash (1)ondertitel, indien vereist) en kies één afbeelding dat jouw scriptieonderwerp het beste weergeeft en natuurlijk je persoonlijke gegevens. Let ook op de vormvereisten vanuit je opleiding, vaak is het verplicht om informatie te vermelden als je studentnummer, opleiding, studiebegeleider etc. Lettertypegrootte en regelafstand zijn ook belangrijk. Kies voor een lettertype dat duidelijk leesbaar is, denk aan: Arial, Times New Roman, Verdana of Calibri. Een lettergrootte als 10, 11 of 12 met een regelafstand van 1,5 tot 2 is het beste leesbaar. Check goed of je opleiding hier vereisten aan stelt. Zo stellen universiteiten vaak als eis dat de regelafstand tussen de 1,5 en 2 moet zijn. Het zou zonde zijn als je scriptie hierdoor niet wordt nagekeken.
Denk ook aan duidelijke titels van hoofdstukken en eventuele sub-paragrafen. Pas hierbij wel op dat je niet te veel sub-paragrafen gebruikt. Teveel sub paragrafen kan namelijk verwarring opleveren bij de lezer. Wat immers ook belangrijk is, is de paginanummering van je scriptie. Een vermelding van je paginanummering op de rechterbladzijde leest het fijnste. Het titelblad dient ongenummerd te zijn, in Word is er een speciale functie voor om dit uit te schakelen. Wat ook handig is, is de automatische koppen functie van Word. Dit bespaart je heel veel tijd in het opstellen van je inhoudsopgave.
In je scriptie dien je figuren en tabellen te nummeren. Geef al je figuren en tabellen een duidelijke nummering en vergeet de titel van je figuur of tabel niet te vermelden. Let op: bij een figuur zet je het nummer en de titel eronder en bij een tabel vermeld je het tabelnummer erboven. Vergeet tot slot niet je bronnen te vermelden in de bronnenlijst, soms ook wel literatuurlijst genoemd, helemaal achteraan je verslag. Veel scholen gebruiken de APA-stijl als manier om bronnen te vermelden. Hiervoor gelden heel strikte regels, check deze dus voordat je je scriptie inlevert.  Mocht je kop- of voettekst hebt gebruikt, controleer dan ook of deze in de juiste vorm vermeld staan.

De allerlaatste loodjes…

Dit waren een aantal praktische tips over de lay-out en vormgeving van je scriptie. Controleer voor het inleveren van je scriptie dus of je scriptie aan deze eisen voldoet. O en als je liever de lay-out van het proefschrift niet zelf doet is dat ook niet erg, er is altijd wel een bedrijf die je erbij wilt helpen. Mocht je nog twijfelen, check dan of je opleiding nog bijzondere eisen stelt. Heel veel succes gewenst met de laatste loodjes!

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn