...
startup financiering

Succesvolle voorbereiding voor jouw startup bedrijf

Startup bedrijf opzetten

Het opzetten van een startup bedrijf kan een heel traject zijn. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden voordat je startup succesvol kan worden. Hoe maak je de financiering rond? Ga je geld sparen of ga je op zoek naar investeerders? TECHNESS deelt hier onze visie over wat een startup bedrijf succesvol maakt. Maar eerst; wanneer ben je eigenlijk een startup?

startup financiering

Wanneer is jouw startende onderneming een startup?

Startups zijn eigenlijk de vaandeldragers van de nieuwe economie. Maar wat is de definitie van een startup en wat is het verschil met een ‘normaal’ startend bedrijf?

Volgens TECHNESS zit het verschil hem in vier aspecten:

  • Scalability
  • Zoekende karakter
  • De gedrevenheid door technologie
  • Drive

Scalability

Scalability, ook wel schaalbaarheid genoemd, duidt op het vermogen van een product om mee te groeien wanneer het gebruik en/of het aantal gebruikers van het product groeit. Een product is schaalbaar wanneer zonder aanpassingen aan de software in plaats van 10, 100 of 1000 gebruikers kunnen worden bediend. Dit is een belangrijk aspect waarover nagedacht kan worden bij het starten bij een startup.
Kortom?  Kan het product of de dienst in een korte tijd uitgroeien tot iets groots?

Zoals startup-goeroe Paul Graham al zei: ‘Startups are companies designed to grow fast’. 

Zoekend

Een startup kan dan wel hard groeien, de definitieve vorm staat nog niet vast. Startups zijn steeds aan het proberen of dingen schaalbaar en herhaalbaar zijn.

Gedreven door technologie

Startups zijn relatief jong, gedreven door technologie en hebben een startup model dat meestal schaalbaar is dankzij technologie.

Drive

Nog iets dat een startup onderscheidt: de mentaliteit en doorzettingsvermogen. Met een negen-tot-vijf mentaliteit gaat ga je het niet redden. Je moet er alles voor over hebben op de momenten dat jouw startup bedrijf daarom vraagt. Niet 24 uur knallen, vrije tijd is ook een must. Vergeet niet dat als je een startup gaat beginnen dat je ook minder tijd hebt voor familie en vrienden. Dit moet je vol kunnen houden om je startup succesvol te maken.

startup financieringJe moet aan zoveel dingen nadenken

Voor de inhoudelijke voorbereiding hebben wij en wie wat waar wanneer en waarom opgesteld!

Wie doet wat

Wie zijn er aanwezig bij de start van jouw startup bedrijf? Denk goed na over wie er echt bij moeten zijn. Hebben de betrokken personen voldoende tijd voor een rol in jouw startup bedrijf en hebben ze voldoende kennis in huis? Voorkom een dat je een samenwerking aangaat met de verkeerde personen. Onze ervaring leert dat er eerder te veel, dan te weinig mensen aanwezig zijn. De maximale grootte voor een goed gesprek in een groep is 15 personen. Groepsgroottes van 7 tot 10 zijn ideaal. Je wil voorkomen dat er teveel verschillende meningen op tafel komen die het niet allemaal met elkaar eens zijn. Een select groepje mensen.

Wat doet wie

Wat wil je bereiken met je startup bedrijf en welk programma past hierbij? Maak een risicoanalyse, omgevingsanalyse en stel het lange termijndoel op voor jouw startup bedrijf. Kies de beste markt en doelgroep. Je wil geen beperkte groeimogelijkheden of zware concurrentie.

Waar

Zoek en reserveer een geschikte locatie. Een locatie draagt bij aan het juiste resultaat. Er zijn genoeg sites waar je sfeervolle locaties kunt vinden. Stem met de locatie de zaalopstelling af (u-vorm of beter nog geen tafels) en de catering.

Wanneer

Vind een datum waarop iedereen kan en stel het niet eindeloos uit. Ideaal is een sessie van een dag. Dan heb je écht de ruimte om goed met elkaar te starten. Je kunt ook kiezen voor twee middagen. Het is leuk en slim om aan het eind van de dag een uitloop te hebben. Kies voor een borrel met aansluitend gezamenlijk eten, zodat de deelnemers blijven. Het maakt niet uit of je de meeting aan het begin van het project doet of een maandje later. De deelnemers hebben  elkaar al wat vaker gezien bij de laatste optie en een klein beetje ervaring opgebouwd. Dit kan ook juist in het voordeel werken!

Waarom

De start van jouw startup bedrijf moet je niet te lang uitstellen. Een goede voorbereiding is noodzakelijk, maar te lang wachten is niet goed. Er is maar één manier om erachter te komen of jouw startup ideeën een succes zijn en aanslaan bij de doelgroep. Maak van jouw startup ideeën realiteit en leer van de feedback van je klanten.
Goed! Je hebt de wie, wat, waar, wanneer en waarom goed duidelijk voor jezelf. Nu de volgende stap.

Leg jouw idee op tafel bij een expert

Schroom je niet en durf jouw concept van het startup bedrijf voor te leggen bij een expert of goede sparringpartner. Zij kunnen je, op basis van hun ervaring, andere invalshoeken laten zien. Vraag om een kritische houding, want aan iemand die met je meepraat heb je niks! Probeer zo de zwakke en sterkte elementen van het concept boven water te krijgen.
Maar hoe ga je dit allemaal financieren?

Startup financiering

Is het mogelijk om geld te lenen van een familielid? Of ga je liever op zoek naar investeerders die achter je concept staan?Wat zijn mogelijkheden om je startup te financieren en uiteindelijk winstgevend te maken. 
Nadat je het concept goed hebt uitgewerkt, is het tijd voor de volgende stap: de startup financiering. Jouw startup ideeën kosten geld, maar gelukkig zijn er een tal van mogelijkheden. Je kunt gaan voor lening van een bank, een geldverstrekker in je familie, subsidies voor innovatie vanuit de overheid of Angel Investors (bedrijven of ondernemers die iets zien in jouw startup bedrijf). Het verkrijgen van een lening kan lastig zijn door de strenge eisen. De ideale financieringsmix verschilt voor ieder startup bedrijf, maar ga voor de vorm die het beste bij jouw startup bedrijf past.

Startup financiering van de bank of andere investeerders

Een logische eerste stap is de startup financiering van de bank. Dit kan lastig zijn en je kunt teleurgesteld worden met een ‘nee’. Schrijf een goed businessplan voordat je het voorstel inlevert bij de bank en probeer bijvoorbeeld ‘eigen geld’ te verzamelen. Probeer 25% van de financiering te vullen met spaargeld of geld dat je kunt krijgen van je netwerk, familie en vrienden. De kans dat de bank je een lening voor jouw startup bedrijf wil geven, is dan veel groter . Als meerdere mensen willen investeren in je startup bedrijf, is dat een teken van vertrouwen voor de bank. Daarnaast kun je er ook denken aan Business Angels, een netwerk van ondernemers en particuliere investeerders, het uitgeven van aandelen of crowdfunding. Banken staan tevens ook positief tegenover crowdfunding. Zo raad ABN Amro crowdfunding platform Symbid aan, bij MKB-ondernemers.

Geld sparen?

Soms heb je wat extra financiële ruimte nodig. Bijvoorbeeld om net even die ene software te kopen waarmee jij je startup kan onderscheiden van de rest. Als het niet mogelijk is om een investering te krijgen kan je er natuurlijk ook voor kiezen om geld te sparen. Het is een wat meer tijdrovende optie, maar op deze manier kan je toch alvast bouwen aan dat bedrijf waar je zo in gelooft. Zo heb je bijvoorbeeld 1 jaar vast sparen van Moneyou.
Genoeg over financiën, maar het hoort er toch echt bij. Een belangrijk punt waar je goed over na moet denken bij het starten van je startup zijn de onderstaande aspecten. Neem dit dus even goed door.

Wat mag je echt niet vergeten?

Startup en rechtsvorm

Laat je als startup bedrijf goed informeren en adviseren over de typen rechtsvormen bij jouw startup ideeën. Voor welke rechtsvorm je kiest is geheel afhankelijk van je startup bedrijf. Het vastleggen van de rechtsvorm van je startup bedrijf doe je met een advocaat en is een stap die je niet moet onderschatten. Het heeft veel invloed op de toekomst van je startup bedrijf!

Registratie merknaam en logo van jouw startupbedrijf

Leg als startup bedrijf je logo en merknaam tijdig vast, zodat je niet verrast wordt door iemand anders met iets vergelijkbaars.

Startup en aangaan overeenkomsten

Je kunt de hulp van je advocaat gebruiken of een overeenkomst van de investeerder die ook in jouw voordeel werkt. Hij kan je wijzen op de voordelen en nadelen, voordat je een overhaaste beslissing maakt. Afspraken leg je vast in een aandeelhoudersovereenkomst. Vergeet dit niet.
Genoeg informatie voor nu. Mocht je nog vragen hebben, dan kan je altijd contact met ons opnemen.
 

Inspiratie opdoen tijdens startup event

Praat met gelijkgestemden en leer van feedback tijdens startup events. TECHNESS heeft voor jou de startup events alvast geselecteerd!

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn