...
Internet data

Veilig gebruik van internet en data

Veiligheid voorop, ook op internet

Gebruik van het web wordt met de dag groter. Menig Nederlander regelt zijn of haar zaken via het internet. Ga maar na; van boodschappen tot bankieren, van zaken met de overheid tot het shoppen van kerstcadeaus.Naast dat men in hun vrije tijd gebruikmaakt van internet, is het web binnen bedrijven en scholen net zo onmisbaar. Bedrijfsgegevens, leren via internet en cijfers van scholieren in de schoolcomputer. Er wordt niet zo gauw bij stilgestaan, maar digitalisering heeft de wereld erg veranderd en we kunnen niet meer zonder.

Veilig gebruik van internet en data

Het overvloedig gebruik van internet en apparaten maakt dat er een hoeveelheid aan data ontstaat. Deze hoeveelheid aan data is door de jaren heen fors gestegen. Volgens de IT-organisatie EMC, creëert een gemiddeld huishouden jaarlijks zoveel gegevens dat er van deze data 65 iPhones van 32 GB gevuld kunnen worden. Dat maakt het erg handig dat deze data opgeslagen kan worden op computers, clouds en harde schijven. Toch komt het vaak genoeg voor dat er datalekken ontstaan en hackers inbreken om jouw data te vernietigen. Digitalisering is grotendeels voordelig voor de mens, maar ook voor deze hackers. Niemand wil dat zijn of haar gegevens terechtkomen bij deze digitale criminelen, dus rest de vraag: ‘’Op welke manier kan je zo veilig mogelijk gebruik maken van het web?’’.

Wat kan je zelf doen om veilig te surfen?

Allereerst is het belangrijk dat je een antivirusprogramma hebt geïnstalleerd of laten installeren op je apparaat. Een antivirusprogramma gaat na of er schadelijke bestanden staan op het apparaat en of er schadelijke activiteiten aan de gang zijn, waar jij als gebruiker geen weet van hebt.
Het is belangrijk om te investeren in een goed antivirusprogramma, want niemand wil zijn of haar bestanden kwijtraken, of in het ergste geval; dat deze bestanden op straat komen te liggen. Iets wat een (on)denkbare situatie is wat betreft veilig internetten, is dat een hacker op afstand, jouw webcam, camera of microfoon kan inschakelen.
Ooit gehoord van een firewall? Controleer of deze staat ingeschakeld! Een firewall is een schild, dat ervoor zorgt dat digitale criminelen buiten worden gehouden. Handig wanneer je gebruikmaakt van een printer met wifi-verbinding of overige apparaten die beschikken over deze functies.
Twee-staps-verificatie is net zo onmisbaar als internet. Deze mogelijkheid maakt het voor gebruikers mogelijk, om op meerdere manieren aan te geven wie jij bent. Denk bijvoorbeeld door het invoeren van een wachtwoord, beantwoorden van een vraag of een vingerafdruk. Een andere populaire mogelijkheid is het sturen van een sms met code, naar jouw telefoonnummer.
Omdat bedrijven en overheidsinstellingen dagelijks wellicht meer gebruikmaken van internet en het opslaan van data, kan het handig zijn om professionals in te schakelen voor het beschermen van data.

Data op slot voor veilig gebruik

Het beschermen van je data, computers en overige apparaten is eigenlijk net zo belangrijk als het sluiten van je deur wanneer je weggaat. Beveilig je computer altijd door middel van een antivirusprogramma, firewall en maak gebruik van twee-staps-verificatie. Voor bedrijven kan het handig zijn om professionals in te schakelen die software beveiligen.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn