...

Wachtwoord bewuster

Word wachtwoord bewuster door ‘Verander je Wachtwoorden Dag’.

Wachtwoord veranderen op ‘Verander je Wachtwoorden Dag’, de ideale stap om jouw digitale accounts goed te beveiligen en wachtwoord bewust te worden.
24 november 2016 is het weer zover, de nationale ‘Verander je Wachtwoorden Dag’. Dit initiatief is één jaar geleden in het leven geroepen door Tweakers en wordt onder meer ondersteund door het Openbaar Ministerie. Het doel is om internetters bewust te maken van het goed beveiligen van hun digitale accounts, want dit is anno 2016 helaas meer dan ooit nodig.

De Romeinen

De Romeinen zijn de grondleggers van veel hedendaagse producten, maar ook van de wachtwoorden. Elke dag bij zonsopgang koos de Romeinse leger voor een nieuw wachtwoord, dat per kleitablet werd verspreid. De soldaten moesten deze wachtwoord gebruiken om zich te identificeren bij het tegenkomen van de wacht. Hier komt dan ook de term ‘wachtwoord’ vandaan. Erg praktisch is deze manier niet meer, maar tweeduizend jaar later hebben we het slechter voor elkaar. Ondanks dat we véél meer accounts en wachtwoorden hebben dan de Romeinen vroeger, zijn wij veel minder bezig met het veranderen van onze wachtwoorden ter bescherming van onze accounts.

Essentie van de ‘Verander je Wachtwoorden Dag’.

De digitalisering overspoelt al jaren onze manier van leven en is in alle hoeken van Nederland voelbaar. 10 jaar geleden had de gemiddelde Nederlander misschien maar enkele accounts, maar dit is de laatste jaren enorm toegenomen. We hebben hedendaags overal een account voor, bijvoorbeeld voor onze sociale media accounts; voor onze online bankierapplicatie; voor onze draadloze wifi en zelfs voor de plaatselijke supermarkt moeten we tegenwoordig inloggen op onze eigen account. Het probleem is dat van mensen niet kan worden verwacht dat ze voor elke website een uniek wachtwoord verzinnen dat ook nog eens aan alle beveiligingseisen voldoet, al zou dat dus eigenlijk wel moeten vandaag de dag. In tegenstelling tot de Romeinen hebben wij niet één maar wel tientallen wachtwoorden in bezit en het is essentiëler dan ooit om ervoor te zorgen dat uw gegevens in uw bezit blijven. Meer dan ooit liggen er kapers op de kust om uw persoonlijke informatie te bemachtigen. Dit komt ook omdat er voor hackers steeds meer te behalen valt in onze accounts. Vroeger werd er alleen maar met contant geld betaald, maar nu maken we voornamelijk geld naar elkaar over via onze online bankierapplicatie. Dit werkt een stuk makkelijker, maar is tegelijkertijd ook erg gevaarlijk wanneer uw account voor andere mensen toegankelijk word. Hierdoor is het essentiëler dan ooit uw account te beveiligen met nieuwe wachtwoorden en meer wachtwoord bewust te worden. De volgende alinea’s bevat vele handige- en bruikbare tips om uw account te beschermen.

Wachtwoord veranderen, hoe doe ik dit zo goed mogelijk?

De volgende vuistregels zijn door Tweakers en de Openbaar Ministerie tot stand gekomen en moeten ons kunnen voorzien van een veilig wachtwoord:
1) Gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens.
2) Gebruik nooit één enkel woord in als uw wachtwoord.
3) Gebruik minimaal één woord en voeg hier een cijfercombinatie aan toe die alleen u kent.
4) Gebruik geen adressen, geboortedata of iets anders dat eenvoudig is te raden.
5) Kies niet voor beveiligingsvragen (de vragen die u moet beantwoorden bij sommige sites als u uw wachtwoord vergeten bent) waar van u weet dat andere mensen het antwoord ook kunnen weten.
6) U kunt er ook voor kiezen om een complete zin als wachtwoord te gebruiken. Omdat over het algemeen geldt dat hoe langer de lengte van een wachtwoord is, hoe moeilijker het wachtwoord te kraken is, hoeft u bij een wachtwoord zin niet per se cijfers te gebruiken. Indien hier ruimte voor is, is dit natuurlijk wel aan te raden. Dit zou alleen maar de complexiteit van de wachtwoord vergroten, wat de veiligheid van uw account alleen maar bevorderd.

Beveiliging tips, voor na het wachtwoord veranderen

U kunt nog zo’n sterk wachtwoord hebben, maar u moet nog steeds op uw hoede zijn. Hackers gebruiken veel slimmigheidjes om achter uw wachtwoorden te komen en u te hacken. De volgende tips zijn ervoor bedoeld om u hiertegen te beschermen.
1) Installeer beveiligingssoftware. Deze software helpt u te voorkomen dat uw computer geïnfecteerd wordt met een virus of wordt aangevallen vanaf het internet. Op telefoons en tablets heeft beveiligingssoftware helaas weinig zin, maar op uw computer kan het een wereld van verschil maken.
2) Houd uw apparaat up-to-date met nieuwe systeemupdates. Internetcriminelen gebruiken beveiligingsproblemen in software om virussen te installeren. Het installeren van de systeemupdates zorgt ervoor dat uw apparaat hiertegen wordt beschermd.
3) Gebruik geen openbare wifi-netwerken. Gratis wifi in het openbaar, zoals in de trein is aantrekkelijk, maar hackers kunnen eenvoudig in de gaten houden wat u op uw apparaat uitvoert. Als u niet weet hoe u zich hiertegen moet beschermen, gebruik dan uw mobiele dataverbinding of een app om uw communicatie te versleutelen, zoals Hotspot Shield.
4) Open niet zomaar bestanden van internet als je de verzender niet vertrouwd. Hackers kunnen u per e-mail of sociale media ertoe verleiden te drukken op een link of het downloaden van bestanden. Deze bestanden en links zullen fungeren als virussen op uw laptop waarmee hackers met u mee kunnen kijken.
5) Installeer alleen software uit bronnen die u vertrouwt. Hackers proberen u te verleiden met goede acties, zoals het gratis downloaden van betaalde applicaties, maar in werkelijkheid download u een virus dat in de software verstopt zit.
6) Controleer het adres van websites. Wilt u Internetbankieren? Controleer of u wel écht op de site bent waar u hoort te zijn. Indien u op een verkeerd adres bent wordt de ingevulde informatie verstuurt naar een ander partij.
7) Ook is het belangrijk om te controleren of de verbinding wel is versleuteld. Dat kunt u zien aan het sleuteltje in de adresbalk.
8) Wees voorzichtig met e-mails die iets van u vereisen. Criminelen proberen u te verleiden om uw bankgegevens of wachtwoorden in te voeren. Daartoe sturen ze bijv. mailtjes die er uitzien als een mailtje van uw bank. Als u het niet vertrouwt kunt u de klantenservice an uw bank opbellen. Dit is een veelvoorkomend probleem, daarom is uw bank er op voorbereid u van informatie te voorzien.

Wordt wachtwoord bewust met wachtwoordhulpen

Sterke wachtwoorden zijn belangrijk, maar zijn ook moeilijk om te onthouden. Veel Nederlanders kiezen er daarom voor om wachtwoorden te kiezen dat ze makkelijk kunnen onthouden. Hierdoor hebben veel Nederlanders een onveiliger wachtwoord ingesteld dan ze eigenlijk zouden willen. Om dit probleem te voorkomen zijn er wachtwoordhulpen gemaakt die u helpen om uw wachtwoorden te onthouden. De wachtwoorden worden in deze programma’s opgeslagen en u kunt ze zelfs wachtwoorden laten genereren. Met deze wachtwoordhulpen hoeft u eigenlijk maar één wachtwoord te onthouden, namelijk om bij al uw andere wachtwoorden te komen. Om de programma te openen met al uw wachtwoorden erin is het vereist om één wachtwoord in te vullen. Er zijn ook mobiele applicaties van deze tools uitgebracht. Deze kunt u downloaden rechtstreeks vanuit de applicatiewinkel op uw apparaat. Hieronder volgt 3 voorbeelden van wachtwoordhulpen die u kunt gebruiken:
1) 1Password. Eenvoudig in te stellen software. Beschikbaar op PC, Mac, Android en iOS
2) Keepass. Deze wachtwoordhulp ziet er iets minder gebruiksvriendelijk uit, maar biedt enorm veel mogelijkheden. Beschikbaar op PC, Mac, Android en iOS
3) Lastpass. Wellicht nog wel bekender dan 1Password en wordt wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt. Beschikbaar op PC, Mac, Android, iOS en Linux

‘Verander je Wachtwoorden Dag’

Uw wachtwoord veranderen en wachtwoord bewust te blijven is essentieel om uw digitale accounts goed te beschermen tegen de vele gevaren op het internet. Begin daarom, op 24 november 2016, met het jaarlijks veranderen van jouw wachtwoorden op de nationale ‘Verander je Wachtwoorden Dag’. Gebruik de tips & tricks die u zijn verteld in dit artikel en ga met uw opnieuw beveiligde accounts de feestdagen tegemoet.
Zorg dus altijd voor een goed wachtwoord, vooral als het gaat om database wachtwoorden. Wil je 100% zeker weten dat je een veilig wachtwoord hebt, gebruik dan de password generator van Norton. Ben je je WordPress wachtwoord vergeten? No problemo! Wij hebben eeen goede life hack voor je.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn