3D-printen heeft verschillende functies in verschillende industrieën, echter, binnen de medische sector is heeft het twee belangrijke toepassingen. Allie Nawrat onthulde dat deze technologie gebruikt kan worden voor menselijke orgaantransplantaties, Versnelde chirurgische procedures, produceren van goedkopere versies van chirurgische hulpmiddelen, en verbeteren van het leven van mensen die afhankelijk zijn van prothese ledematen.

3D-printen werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren tachtig. Het gaat om het nemen van een digitaal model of blauwdruk van het onderwerp dat vervolgens printen in opeenvolgende lagen van het juiste materiaal om een gloednieuwe versie van het object te vormen.

Het is voorspeld dat 3D-printen binnen het medische gebied waarde $3.5 miljard door 2025 zal hebben, vergeleken met de $713.3 miljoen in 2016. De sectors samengestelde jaarlijkse groei is geschat te stijgen met 17. 7% tussen 2017 en 2025. Dit komt omdat veel medische instellingen zullen investeren in deze nieuwe technologieën en een 3D printer kopen.

Er zijn vier kerntoepassingen van 3D-afdrukken binnen de medische sector die gerelateerd zijn aan recente innovaties: het maken van weefsels en organen, chirurgische instrumenten, patiënt-specifieke chirurgische modellen en op maat gemaakte medische specialiteit.

Bioprinting van weefsels en organen

Een van de verschillende mogelijkheden van 3D printen is dat het wordt gebruikt in het medische veld bioprinting. in plaats van het afdrukken op kunststof of metaal, maakt de bio 3D-printer gebruik van een computer-geleide meetinstrument om laag levende cellen, ook wel bio-inkt genoemd. Op elkaar te printen om op die manier menselijk weefsel te printen.

Het is de bedoeling dat in de toekomst deze technologie wordt ingezet om organen voor patiënten te kunnen printen. Ook kan er dan gebruikt worden gemaakt van dezelfde bloedgroep en eigen weefsel van patiënten om te printen. Op deze manier is een orgaantransplantatie niet een stuk goedkoper, maar is de slagingskans hoger.

3D printen van chirurgische instrumenten

Steriele chirurgische instrumenten, zoals afzuigkap, chirurgische mes handgrepen en klemmen, kunnen worden gemaakt met een professionele 3D-printer. Niet alleen zal 3D-printen de instrumenten steriel houden, sommige onderdelen kunnen met nauwkeurige precisie en met de juiste formaat worden geprint. Deze instrumenten kunnen worden gebruikt om lastige operaties uit te voeren, waar precisie-instrumenten voor nodig zijn.

Leave a Reply