...

Alles over liftonderhoud

Als je de verantwoordelijkheid hebt over een lift, of dit nu in je eigen huis of in een gebouw is, moet je eraan denken de lift regelmatig een onderhouds-check en beurt te geven. Een (huis)lift bestaat namelijk uit talloze elektrotechnische en mechanische onderdelen die met regelmaat moeten worden gekeurd. Je wilt namelijk niet dat er iemand vast komt te zitten door een probleem dat voorkomen had kunnen worden! Het is belangrijk dat dit wordt gedaan door een professional. Onderhoudsbeurten voor liften is in Nederland zelfs verplicht en dat is maar goed ook.

Onderhoudsbeurten voor liften is dus bij de wet verplicht in Nederland. Je zal merken dat er vele soorten aanbieders zijn op dit gebied. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen 2 type aanbieders: namelijk universele- en merkaanbieders. Een merkaanbieder is een uitstekende keus, omdat zo’n bedrijf meestal wordt gesteund door een wereldwijd netwerk met enorm veel kennis. Het prijskaartje is natuurlijk niet onbelangrijk, maar de onbezorgdheid bij het hebben van een lift is nog belangrijker. Kijk daarom goed naar wat er precies bij een onderhoudspakket zit inbegrepen, zodat je niet later nog eens voor onverwachte kosten komt te staan. Meestal zijn er namelijk de wettelijke vereisten in een contract opgenomen, maar heb je ook de optie om veel aanvullende services toe te voegen.

Een aantal factoren zijn van belang bij het uitvinden van hoe vaak jouw lift een onderhoudsbeurt nodig heeft. Dit ligt onder andere aan de leeftijd van de lift en aan de intensiviteit waarmee de lift gebruikt wordt. Hier zijn speciale rekenmodellen voor, waar het onderhoudsbedrijf van jouw lift en de monteur het beste mee kunnen helpen. Een vuistregel hiervoor is dat bij een lift met 4+ stopplaatsen een aantal van 6 onderhoudsbeurten per jaar genoeg is. Bij minder dan 4 stopplaatsen zouden 4 onderhoudsbeurten genoeg moeten zijn. De monteur signaleert tevens toekomstige problemen en vult eventueel de olie aan. Als er onderdelen zijn die direct vervangen moeten worden, zorgt de monteur hier ook voor.

Er wordt naar een aantal factoren gekeken door de monteur wanneer hij komt voor het liftonderhoud. Het is van belang dat alle onderdelen grondig worden geïnspecteerd. Zo wordt er uitgebreid gekeken naar de geleiders in de schacht en worden de veiligheidscontacten en buffers gecontroleerd. Ook volgt er een schoonmaak van de liftput. Als je een uitgebreid onderhoudscontract hebt wordt er tevens gekeken naar de deuren en naar eventuele technische problemen die dezen zouden kunnen ondervinden in de toekomst. Tevens wordt er gekeken naar kleinere obstakels, zoals dingen waaraan gebruikers zich zouden kunnen storen.

Wanneer je de knoop gaat doorhakken bij het uitzoeken van een onderhoudscontract voor je lift, zet dan goed je wensen op een rij. Zo kom je dichterbij de ideale contractvorm voor het liftonderhoud, afgesteld op jouw behoeften. Als je hier zelf niet uitkomt, kun je altijd nog een liftadviesbureau inschakelen. Het is wellicht beter om hier wat extra tijd en geld in te steken, om daarna onverwachte kosten te voorkomen!

Bron: https://www.liftoffertes.nl/

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn