Als je geen ster bent in creatieve processen is het maken van een mooie afbeelding of logo niet meer dan een vrijdagmiddag fantasie. “Man.. had ik maar de graphic design skills om dit logo geweldig te maken.” Om maar een voorbeeld te noemen. Maak je hoe dan ook geen zorgen. Zo hebben we allemaal wel eens gezeten. En maar goed ook, want gelukkig hebben aanbieders van graphic design tools onze cumulatieve gebeden verhoord.
Speciaal voor iedere hobbyist of experimentalist die op marketingafdeling de social media management op zich heeft genomen, zijn er nu online design schools zoals Canva die het jip-en-janneke principe hebben toegepast op graphic design.
Deze online modules geven snelle en makkelijke instructies waarmee je een goede basisfundering legt in graphic design. Om je alvast te helpen bij jouw roeping als graphic designer krijg je een aantal designer tips van Techness! De rest kun je leren op de Canva Design School.

Design tip 1: Gebruik contrasterende Fonts

Welke fonts zien er goed uit samen en welke niet? Kind kan de was doen zou je denken. Toch is het samenstellen van de juiste fonts een van de meest voorkomende epic fail dat de gemiddelde non- creatieveling overkomt.
Een goed ezelsbruggetje om je te helpen is om twee fonts uit te kiezen die enorm van elkaar verschillen. Dit zorgt ervoor dat de fonts elkaar in evenwicht houden wanneer je teksten toevoegt op je afbeelding.
In het voorbeeld hieronder is er gebruik gemaakt van de font ‘Sifonn’ voor het woord Hawaii en ‘Arvo’ voor de ondersteunende tekst. Het contrast tussen de twee typefaces wordt vergroot door het formaat van de titel significant groter te maken en een felle kleur te gebruiken dat past bij de achtergrond.
1-213

Design tip 2: Gebruik bijpassende kleuren

Terwijl de een nu knikkend de titel heeft gelezen, klinkt dit voor de ander als een echte no brainer. Hierom dus de moeite waard om te vermelden.
Als je het voor elkaar krijgt om de kleuren te harmoniseren dan gaan de scores van zowel je kunstwerk als je graphic design skills met twee volle punten omhoog. Het is een effectieve manier om je design uit te laten blinken. Een manier om deze harmony te creëren is om de kleuren voor fonts en objecten uit je achtergrond afbeelding te halen. De kleuren kun je achterhalen met een color picker tool zodat je de hex code krijgt. Hex codes zijn een belangrijk onderdeel voor alle graphic designer noobs. Dit zul je namelijk altijd gebruiken voor het maken van een kleurenpalet. Je kunt natuurlijk ook het pipetje gebruiken, maar als je iets wil leren kun je het maar beter gelijk goed doen. Tot dusver deze geniale design tip.
2-736116

Design tip 3: Fix je kleuren en issues in afbeeldingen

Het optimaliseren van de werkelijkheid is een belangrijk aspect als het gaat om afbeeldinggebruik en is ook essentieel in het graphic designproces. Een simpel voorbeeld om je afbeelding mooier te maken is het verhogen of verlagen van de verzadiging van je afbeelding. Verzadiging staat in tegenstelling tot de vunzige beelden in jouw gedachten voor de kleurintensiteit van een afbeelding. Verhogen van kleurintensiteit zorgt ervoor dat de kleuren in de afbeelding rijker en helderder worden. Het verlagen van de kleurintensiteit geeft je afbeelding een grauwere uitstraling.
In de afbeelding hieronder zie je het verschil tussen een lage en hoge verzadiging van de foto.
6-2

Design tip 4. Gebruik vormen & icoontjes voor informatie

Je zult verast zijn hoe veel je kunt bereiken als je de magie van vormen en icoontjes toepast in je kunstwerk. Geloof me, het maakt een wereld van verschil.
Als je een informatieve infographic maakt of een unieke tekst afbeelding, is het belangrijk dat je outside the box durft te denken en een origineel ontwerp maakt. Hiervoor zijn vormpjes en icoontjes uitermate geschikt. Zo kun je op een interessante en informatieve manier een social media post maken of als je indruk wilt maken op je baas tijdens een presentatie.
In het voorbeeld hieronder hebben we resultaten van een onderzoek in percentages weergegeven met behulp van cirkeltjes. Toch handig deze design tips?
5-667473678401537

Design tip 5. Er zijn heel veel tools..

Nu je een aantal design tips hebt gehad kunnen we verder praten over de verschillende soorten tools die er zijn om zo ver mogelijk van Adobe Photoshop vandaan te blijven. Dit zijn de Techness faves voor de groentjes (oja en alles is natuurlijk gratis):
 

Voor designen, creëren en editten: PXLR

Gratis en gebruiksvriendelijk. Ik heb het hier dan over PXLR.
 

Voor gratis afbeeldingen: Pixabay

Als je gratis stock foto’s nodig hebt ben je op Pixabay veilig.
 

Voor gratis fonts: Dafont.com

Voel je vooral niet gebonden aan de fonts die hebt gekregen bij je gehackte versie van Microsoft Office. Bij Dafont heb je enorm veel excentrieke designs. Extra tip: je kunt ook op pinterest kijken.
 

Voor het maken van een kleurenpalet: Colorzilla extensie voor Chrome

Ook als je kleurenblind bent kun je mooie designs maken. Nu met Colorzilla.
 
 
 

Heb je meer design tips nodig?

Prop dan Techness tussen je feeds want er komt een deel 2 (voor semi groentjes).
 

Leave a Reply