...

Google Penguin Update 2016

Het heeft twee jaar geduurd en daar hebben we gemengde gevoelens over. Maar daar is ie dan, de nieuwste Penguin update 2016! Ik hoor je denken “oh ja hoe zat dat ook al weer”. Heb jij even mazzel, dat gaan we even op Techness haarfijn uitleggen.

Penguin, meer dan een vogelsoort

Maar dat had je al door. Deze Penguin update 2016 van Google is een aanvulling op het zoekalgoritme van de zoekmachine. Het kijkt naar de kwaliteit van alle verwijzende links en is bedoeld om o.a. linkspam tegen te gaan door vergelijkingen te maken en patronen te ontdekken.
Linkuitwisselingprogramma’s, startpagina’s van lage kwaliteit en spammy anchorteksten vergroten de risico dat Google jouw website boycot in de zoekresultaten. Het kan zorgen voor dalende posities en de afname van organisch verkeer. De impact kan dus enorm zijn. Hierom waarschuwt Google duidelijk in de richtlijnen die zij hebben.

Wat is er veranderd met Google Penguin update 2016?

De geruchten gingen al de ronden afgelopen weken en dit was ook al te zien aan de behoorlijke fluctuaties in de zoekresultaten. De belangrijkste eigenschap van deze update is dat de indexatie door Google realtime wordt uitgevoerd. Dit betekent dat de Googlebot bij iedere crawl en herindexatie opnieuw het Penguin-algoritme meeneemt. Zowel negatieve als positieve effecten worden daardoor veel sneller zichtbaar. Voorheen kon het lang duren voordat een site gestraft werd en ditzelfde principe gold ook voor het herstel. Vanaf nu is dit dus verleden tijd omdat Penguin nu een onderdeel is geworden van het core-algoritme.
De komende tijd blijft het nog onrustig, omdat het algoritme nog aan het uitrollen is in alle landen. Vanwege deze realtime-update heeft Google aangegeven in de toekomst niet meer naar buiten te treden over nieuwe wijzigingen.
Google Penguin update 2016 zorgt ervoor dat de sancties niet meer site-wide zijn.. Gelukkig! Deze update heeft ervoor gezorgd dat het algoritm “meer granulair” is. Dit betekend dat specifieke pagina’s worden aangepakt door Google in plaats van het gehele domein. Als je dus veel spammy links hebt naar een specifieke landingspagina, wordt alleen die pagina aangepakt.

Je bent gepakt, en nu?

Posities verloren op belangrijke keywords? Organisch verkeer kwijt? Het valt niet mee om door de Google police gepakt te worden. Weet dat je geen melding van Google in Search Console krijgt omdat het gaat om een algoritmische update. Maar hoe repareer je de schade?
Ik zou beginnen met het in kaart brengen van je linkprofiel zodat je een volledig overzicht hebt in alle verwijzende links naar jouw website. Misschien ben je nooit doelbewust bezig geweest met linkbuilding en ben je toch tegen een Penguin update 2016 -sanctie aangelopen. Dat kan. Misschien komt dit door de linkjes die je jaren geleden hebt opgebouwd?  Zoek het dus even uit in Majestic of Ahrefs.
Kijk ook naar de volgende zaken:

  • Ooit links gekocht? Gebruik de nofollow-tag op deze links!.
  • Heb je spammy anchorteksten? Gebruik meer variatie aan anchorteksten en branded gerelateerde termen!
  • Check of je backlinks vanaf unieke domeinen komen. Let hierbij op de verdeling tussen ip-adressen en c-classes.
  • Linkruil wordt veel gedaan en is bij dezen een makkelijk prooi voor de Penguin update 2016. Niet verstandig dus tenzij je een webshop hebt en naar leveranciers linkt. In het geval van intensieve samenwerkingen tussen verschillende bedrijven is het nog wel relevant.

 
Blijf dit monitoren om ervoor te zorgen dat je een goed linkprofiel behoudt. Let goed op de signalen en verwijder alle slechte links die je hebt gevonden. Zo voorkom de sancties door de Penguin update 2016 van Google!
Meer SEO tips voor de nieuwe Google Penguin update 2016? Volg Techness dan ook Facebook!

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn