...

Digitalisering in drukwerk

Bij het maken van drukwerk spelen altijd 3 factoren mee: kwaliteit, volume en kosten. En hierin spelen diverse aanbieders op in om tenminste 1 van deze factoren in hun voordeel te laten werken en daarmee aantrekkelijk te zijn. Waar liggen hierbij de verschillen tussen de twee meest gebruikte druksystemen: digitaal en offset.

Je bent op zoek naar een drukker om jouw promotionele artikelen te laten drukken. Flyers, folders, posters en visitekaartjes zijn hiermee de meest gebruikte promotiematerialen waar vraag naar is. Nu is het de vraag met welk type druk je het beste af bent en bij wie dit het voordeligst is.

Offset drukken

Veruit de meest bekende vorm is offset drukken. Deze techniek drukt een eerst een printplaat van het werk en hiermee wordt al het drukwerk geproduceerd dat met de printplaat wordt afgedrukt. De plaat wordt vochtig gemaakt op de delen dat geen beeld of tekst bevat, de drukinkt dat over de plaat heen komt wordt afgestoten door het vocht. Zo het met inkt beslagen deel in aanraking met het papier om op te drukken.

Voordelen

  • Geeft fijne details goed weer
  • Hoge kwaliteit afdruk op elk soort papier
  • Goedkoop in grotere oplagen

Nadelen

  • Hoge opstartkosten
  • Lange opstarttijd
  • Mogelijke papierverspilling

Digitaal drukken

Deze druktechniek kun je vergelijken met de laserprinter die je thuis hebt staan. Hierbij wordt direct vanaf het opgeladen werk gedrukt. Er komt dus niks voor in de plaats zoals een printplaat. Direct printen maakt deze manier van drukken ook erg snel.

Voordelen

  • Voordelig bij kleine oplagen
  • Snelle druktechniek zonder lange opstarttijd

Nadelen

  • Kwaliteit is minder hoog dan bij offset drukken
  • Hoge oplages zijn duur om te drukken

Kosten en oplage

De afweging tussen de nadelen en voordelen van beide druktechnieken liggen vooral bij de oplage en de kosten om te drukken. Het is dus goedkoper om digitaal te drukken met kleine oplagen omdat offset drukken duurder is vanwege de hoge opstartkosten.

Maar ook digitale drukkerijen bieden offset drukken aan waarbij sommigen dit aanbieden bij oplagen vanaf 500 stuks. Dit is een relatief lage oplage en daarmee interessant om offset te laten drukken want kwalitatief is dat altijd nog de beste druktechniek.

Snelheid en service

Een andere vergelijking dat vaker voorkomt dan je denkt is dat de snelheid van d levering en de service ook meespelende factoren zijn. Immers het plaatsen van de drukwerk bestelling doe je uiteindelijk bij een drukkerij dat aan (alle) verwachtingen voldoet. Dus ook snelheid en service komen dan om het hoekje kijken.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn