...

4x draadloos gemak onder je autodak (en de gevaren ervan)

We leven steeds meer draadloos en dat levert ons veel comfort en gemak op.Welke gemakken dat zijn zetten we hieronder voor je uiteen. Dat hier ook ongemakken bij horen dat vertellen we je er gelijk ook even bij. Want die zijn er wel degelijk!

De Bluetooth carkit

Met een carkit kun je via bluetooth communiceren met je telefoon. Sommige doen het zelfs via stemcontrole hoe handig! Deze techniek vergroot het veilig rijden aanzienlijk natuurlijk. Je kunt je ogen op de weg houden en toch communiceren. Naar muziek of een audiobook luisteren kan natuurlijk ook!

 

Een waarschuwing is ook hier op zijn plaats. Want het gebruiken van de telefoon via bluetooth is perfect voor het handsfree bellen. Maar veel gebruikers laten voor het gemak de bluetooth van de telefoon na het gebruik in de auto gewoon aanstaan. Dit zet wel een poort van de telefoon openstaand voor een Blueborne aanval. Zorg ervoor dus dat je de bluetooth weer uitzet wanneer je de carkit niet gebruikt.

Wifi in de auto

De mobiele wifi in de auto zullen we vooral gebruiken via een 3 of 4G netwerk. In de auto zullen we over het algemeen appen of even snel wat internetten. Mocht je nu sneller internet nodig hebben omdat je veel audio of video gebruikt in de auto dan raden we je een 4G+ netwerk. Mobiele routers behoren ook tot de mogelijkheden, ze worden mifi’s genoemd (mobiele wifi routers) en kunnen een uitkomst zijn voor de mensen die veel in een auto zitten.

 

Ook aan deze mooi techniek zit weer een donkere kant mits je hier verantwoord mee omgaat. Wanneer je je wifi verbinding niet beveiligd dan stel je deze dus open voor alle gebruikers in de omgeving. Zorg dus dat je altijd een goede netwerksleutel gebruikt (en dus niet de standaard die op de modem of router staat)

De transpondersleutel

Een transpondersleutel is een autosleutel waar zich een startonderbreker in bevindt. Een chip in de behuizing van de sleutel zendt een signaal af naar de startmotor waardoor de auto kan starten. Dit is dus een extra beveiliging welke is ingebouwd bij veel auto’s zodat de auto niet zomaar met een nagemaakt sleutel gestart kan worden.Er moet een transponder in zitten die kan communiceren met de betreffende startmotor van de auto.

Je hebt ook transpondersleutels met een afstandsbediening. Deze kun je dan gebruiken om de auto vanaf een afstand te openen. Hiervoor moet je dan op een knop drukken om het slot van de auto te openen.

De smart key in opspraak

Dan is er nog een laatste variant die de smartkey wordt genoemd. Deze sleutel communiceert zelf met de auto via een signaal. Wanneer de auto dit signaal ontvangt dan ontgrendeld deze auto vanzelf. Deze laatste sleutel is kort geleden in opspraak geraakt omdat het voor hackers relatief makkelijk is om dit uitgezonden signaal op te vangen en te kopiëren. Door autofabrikanten wordt er nu druk nagedacht om deze ‘bug’ op te lossen. .

Zo heeft Mercedes al een optie ingebouwd om de keyless entry zelf uit te kunnen schakelen. Bol.com verkoopt daarentegen tegenwoordig ook beschermhoezen om het signaal van de sleutel af te schermen voor hackers.

De nieuwste ontwikkeling: auto’s opladen zonder stekker

In Rotterdam zijn ze begonnen met een proef waardoor auto’s worden opgeladen met behulp van inductie. De techniek die we vooral kennen van de inductiekookplaat. Inductie is een verschijnsel waarbij stroom wordt opgewekt door middel van een magnetisch veld waarmee stroom wordt opgewekt. Dit wordt gedaan door wisselstroom door een spoel te sturen. De techniek van het inductiekoken is nu eindelijk ook mogelijk bij auto’s.

Maar hoe staat het met de veiligheid

Omdat dergelijk spoelen met magnetische velden behoorlijk wat energie genereren is dan ook de vraag wat er gebeurd als er een kat, kind of voorwerp tussen spoelen van de plaat en auto komt. Ook daar is aan gedacht. Wanneer dit gebeurt dan slaat de plaat af. Het is zelfs veilig voor mensen met een pacemaker dus. Nu duurt het nog acht uur om een auto op te laden maar in de toekomst verwachten ze dat dit teruggeschroefd kan worden naar 3 uur. Wanneer de spoelen meer kilowatts kunnen leveren dan zal dit namelijk een stuk sneller gaan.

De nieuwe technologieën leveren ons veel gebruiksgemak.  Maar een beetje waakzaamheid is daar dus wel bij geboden. Als je de bovenstaande waarschuwingen ter harte neemt dan moet het ook hier goed mee gesteld zijn. We wensen je dan ook veel prettige kilometers toe!

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn