...

ERP op mobiele apparaten

Even het nieuws checken, nog wat scrollen door je tijdlijnen en je reis plannen. Alles is mogelijk en binnen handbereik. Niet zo gek dus dat steeds vaker organisaties ervoor kiezen om ook de bedrijfssoftware beschikbaar te maken voor op de smartphone en andere draagbare apparaten.

De verwerkingskracht is lang niet zo sterk als die van een PC of laptop maar dat neemt niet weg dat veel mogelijk is, desnoods in de vorm van een simpelere versie van de desktop functie. Sommige leveranciers kiezen voor een volledige module terwijl andere de voorkeur geven aan een enkele zeer specifieke functionaliteit.

Waar vraag is, is aanbod en daarom zijn ook ERP leveranciers steeds meer bezig met het ontwikkelen van volwaardige modules en functionaliteiten die te gebruiken zijn op de smartphone.

De mobiliteit van een bedrijf zegt veel over de ontwikkeling en innovatie die het doorgaat. De vertaling van het ERP systeem naar draagbare apparaten heeft grote invloed op de manier van werken. Niet iedere medewerker heeft dezelfde voorkeur en in sommige gevallen is het simpelweg praktischer om met een smartphone of tablet te werken. Wanneer iemand op locatie moet zijn bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er functies als het tracken van je locatie en een ingebouwde camera die van grote toegevoegde waarde zijn.

Het tracken van de locatie van een medewerker klinkt wellicht als Big Brother taferelen maar de praktische kant weegt daar wel degelijk tegenop. Het volgen van een bestelling kan een betere verwachtingsaankomst tijd inschatten. Ook kunnen routes worden geanalyseerd en vervolgens worden geoptimaliseerd.

Een onverwacht telefoontje van een storing is altijd verkeerd getimed en zeer vervelend. Wanneer je beschikt over alle locaties van uw monteurs kan de dichtstbijzijnde snel reageren en de schade zoveel mogelijk beperken.

Werknemers kunnen eenvoudig alle bedrijfsinformatie checken, toevoegen en delen via de draagbare apparaten. De meeste telefoons zijn inmiddels ook overal verbonden met het internet en dat biedt vele mogelijkheden. Zo is het mogelijk om op ieder moment van de dag de laatste cijfers binnen te halen en de te behalen targets in de gaten te houden.

Mobiele applicaties zijn veelal aanwezig in magazijnen. Deze werkten al met barcode scanners en tablets maar steeds vaker worden deze vervangen door een app voor de smartphone. Er is voornamelijk vraag naar simpele dashboards met real-time data, iets wat prima op een mobiele telefoon kan worden weergegeven.

Een smartphone is in principe een klein CRM systeem voor je persoonlijke leven. Er worden gegevens in opgeslagen met wie je zoal contact hebt, gesprekken worden geregistreerd in verschillende chat apps en je kan je agenda zelf naar gelieve invullen met alle belangrijke afspraken die je niet mag vergeten. Waarom niet al die functies en meer gebruiken voor werk.

Het begint bij de simpele functies zoals het beheren van contacten en belafspraken inplannen maar het gaat al veel verder dan dat. De huidige CRM applicaties kunnen bijna alles wat er op een desktop ook mogelijk is. Na een telefoontje kan er direct een order worden aangemaakt en is een offerte al verstuurd voordat men bij de volgende klant aankomt.

Het wachten op een goedkeuring kan soms langer duren dan nodig is. Wanneer iemand niet op zijn plek is of wellicht de hele dag de deur uit is. Een applicatie kan in dit geval een melding geven wanneer er een document of offerte in de wacht staat. De gebruiker kan deze doorlezen en met een druk op de knop goedkeuren. Met deze manier van werken wordt de doorlooptijd verkort en onnodige irritaties tegen gegaan.

De gebruikerservaring is zeer belangrijk bij het ontwikkelen van een mobiele applicatie. De software moet geschikt zijn om te werken op de kleinere schermen en ondanks de toetsenbord mogelijkheden is een compleet rapport schrijven ook niet altijd even praktisch. Er wordt van een applicatie verwacht dat het eenvoudig in gebruik is, is dat niet het geval zal de acceptatie onder de werknemers daar mogelijk onder lijden.

Het kan zomaar eens voorkomen dat de bestemming van de volgende afspraak op een locatie is waar het internet minder snel is dan verwacht. Een snelle speedtest laat al gauw dramatisch lage cijfers zien en het aantal minuten tot de download gereed is loopt eerder op dan af. In zulke gevallen is het handig dat een applicatie beschikt over een lokale opslag.

De applicatie slaat in dit geval de gegevens op op het mobiele apparaat in plaats van dat het enkel in de Cloud staat. Het voordeel daarvan is dat ook wanneer er geen internetbereik is, men nog steeds toegang heeft tot alle gegevens. Het kan dan zijn dat deze iets ouder zijn omdat real-time zonder internet niet mogelijk is maar de kans dat deze cijfers ver van de werkelijkheid liggen is klein.

Je moet een keuze tussen een besturingssysteem. Android en iOS zijn de bekendste onder leveranciers en sommige ontwikkelen zelfs applicaties voor beide. Er zit nogal wat verschil tussen de manier van werken van beide systemen. De keuze kan ook worden gebaseerd op de huidige telefoons van de medewerker of er zullen nieuwe apparaten moeten worden aangeschaft.

Zodra mensen apparaten de weide wereld mee innemen is de kans dat er iets mee gebeurt vele malen groter dan wanneer deze op kantoor blijven. Zeker wanneer het om kleinere, draagbare apparaten gaat. Het is goed mogelijk dat apparaten worden verloren en het is dan nog maar te hopen dat deze weer belanden bij de rechtmatige eigenaar. In deze gevallen is het extra belangrijk om de beveiliging op orde te hebben.

Juist omdat men onderweg is wordt dikwijls gebruik gemaakt van een wifi netwerk. Deze netwerken zijn niet altijd beveiligd. Het kan ook voorkomen dat iemand u verteld dat dit het geval is terwijl de beveiliging te wensen overlaat. Waarschijnlijk wordt u niet voorgelogen maar veel mensen zijn simpelweg niet gespecialiseerd in cyber security. Iemand met kwade bedoeling heeft in dat geval toegang tot alle gegevens van uw bedrijf en personeel.

ERP en mobiele telefoons

Wilt u meer informatie over ERP en de mogelijkheden in combinatie mobiele telefoons? Voor al uw vragen en antwoorden over ERP en ERP leveranciers kunt u terecht op erpoverzicht.nl

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn