...

IOTA is geen blockchaintoepassing en wél de toekomst

IOTA wordt een van de veelbelovende cryptomunten genoemd en wordt vaak vergeleken met de Bitcoin. Maar de verschillen tussen Bitcoin en IOTA zijn aanzienlijk groter dan de overeenkomsten. IOTA is namelijk geen blockchaintoepassing, het maakt geen gebruik van een blokketen en gaat dit in de toekomst ook niet doen. IOTA wordt daarom met regelmaat blockchain 3.0 genoemd, maar ook die benaming is eigenlijk niet terecht. IOTA gaat namelijk verder waar de blockchain stopt en gebruikt hier Tangle voor, een systeem met nodes. Waarom is dit interessant en waarom is IOTA kopen een goede optie?

IOTA, geen miners en geen kosten

IOTA maakt geen gebruik van een vorm van blockchain. Het gebruikt ook geen miners en heeft nagenoeg geen kosten wanneer het gaat om het doen van transacties. Dit heeft in het verleden gezorgd voor veel verwarring en dit is niet altijd even tactisch opgevangen door het team onder leiding van David Sonstebo.

De echte kracht van IOTA is echter dat het ontwikkeld is om IoT (Internet of Things) mogelijk te maken. De onderlinge communicatie tussen verschillende apparaten, computers en machines wordt namelijk makkelijker wanneer er één munteenheid is die overal gebruikt kan worden om betalingen te doen voor de bestellingen op het IoT. Dat verklaart ook de enorme hoeveelheid munten die in omloop gebracht is: er is maar liefst 2,78 miljard IOTA op de markt gebracht door de ontwikkelaars. De reden is eenvoudig: door het grote aantal munten is de prijs van IOTA altijd gemiddeld laag. Zo blijft IOTA kopen interessant én zorgt het ervoor dat er geen prijzen betaald moeten worden zoals bij Bitcoin met vijf getallen achter de komma én een nul voor de komma.

Maar zo gemakkelijk is het kopen van de munt helaas nog niet. Informatie over IOTA kopen volgen is verstandig, omdat hier nog steeds aan gewerkt wordt, net als het ontwikkelen van betrouwbare wallets voor het opslaan van de munten.

Gratis transacties

Omdat IOTA geen gebruikmaakt van de blockchaintechnologieën heeft het een nieuw systeem op weten te zetten waardoor transacties gratis zijn. Er wordt niet gewerkt met mensen die mijnen. Iedereen die een transactie doet, wordt onderdeel van de ‘tangle’ zelf en keurt hiermee twee andere transacties. Hierdoor zijn er ook geen kosten voor microbetalingen en dat maakt het systeem aantrekkelijker dan veel van de overige alternatieven.

Over IOTA is overigens veel te doen geweest. Onderzoekers van de MIT hebben veel kritiek geuit op IOTA vanwege veiligheidsproblemen. De ontwikkelaars achter IOTA gaven aan dat eraan gewerkt wordt – en met Microsoft en Bosch achter de schermen bij het verder ontwikkelen van IoT zijn er zeker mogelijkheden op de langere termijn.

IOTA en IoT – onlosmakelijk verbonden?

IOTA is een van de grote drijfveren achter de mogelijkheden bij IoT. Als betaalmiddel zorgt het voor veel mogelijkheden, maar op dit moment lijkt het eerder zo dat IOTA IoT nodig heeft dan andersom. In hoeverre dit bewaarheid gaat worden, zal in de toekomst blijken wanneer.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn