...

Krachtstroom aansluiten in de meterkast

De behoefte aan krachtstroom in een woonhuis komt niet vaak meer voor. Vroeger was dit nog wel het geval want toen had je nog krachtstroom nodig voor bijvoorbeeld een elektrisch fornuis. Tegenwoordig kunnen deze fornuizen ook functioneren op een 2x 230V aansluiting met een perilex stekker. Deze verandering wil niet zeggen dat het helemaal nooit meer voorkomt dat een krachtstroomaansluiting in huis nodig is. Het kan nog altijd voorkomen dat je industriële apparaten in en rondom je huis wilt gebruiken die krachtstroom nodig hebben om te functioneren. Je kan in dat geval een elektricien krachtstroom laten aansluiten in de meterkast.

Drie-fasen of krachtstroom

Het eerste dat we hier moeten bespreken is dat krachtstroom vaak verward wordt met drie-fasen stroom. Deze twee aansluitingen zijn niet hetzelfde. De huishoudelijke apparaten met een hoog energieverbruik, zoals de eerdergenoemde elektrische fornuizen, hebben vaak genoeg aan een drie-fasen aansluiting. In de volksmond wordt dit ook wel krachtstroom genoemd, maar theoretisch is dit niet het geval. Krachtstroom aansluiten in de meterkast is alleen nodig wanneer je industriële apparaten wilt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een grote compressor of andere grote machines die naast veel stroom ook een veel hogere spanning nodig hebben.

Aansluiting meterkast tussen de fasen

Een krachstroom aansluiting in de meterkast zorgt ervoor dat elektrische apparaten tussen de fasen kunnen worden aangesloten. Krachtstroom kan uit twee of drie fasen bestaan. Met een dergelijke aansluiting kan zonder problemen een grote hoeveelheid stroom geleverd worden. Ook zal de spanning vele malen hoger zijn. Via een krachtstroomaansluiting kan tot 400 volt naar de aangesloten apparaten worden overgebracht. De elektricien heeft overigens nog meer werkzaamheden te verrichten dan enkel de krachtstroom aansluiten in de meterkast. Hij of zij moet ook een speciale stopcontactaansluiting maken waar de apparaten op kunnen worden aangesloten.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn