...

Flexibel bouwen met steigers op maat

Flexibel bouwen met steigers op maat

Voor vrijwel alle bouwprojecten worden steigers gebruikt. Dit geldt niet alleen voor nieuwbouw maar ook bij de renovatie van woningen en andere panden wordt in de meeste gevallen een steiger geplaatst. Ook schilders maken vandaag de dag gebruik van steigers, de tijd dat een schilder op een wiebelige ladder zijn werk moest doen ligt gelukkig al vele jaren achter ons. Met steigers gebeuren relatief weinig ongelukken, uiteraard alleen als de steigerbuizen deskundig en veilig zijn gemonteerd.

Controleer altijd vooraf het materiaal

Voordat je een steiger gaat opbouwen moet het materiaal worden gecontroleerd. Een steigerbuis mag geen beschadigingen vertonen zoals een scheur of roestvorming. Als dit wel het geval is dan wordt de steigerbuis afgekeurd en mag deze niet worden gebruikt voor het opbouwen van een steiger. Het is dan ook aan te raden om extra steigerbuizen beschikbaar te hebben als een grote steiger moet worden opgebouwd. Als dit niet het geval is dan kan het opbouwen van de steiger vertraging oplopen. Voordat een steiger bij een bouwproject mag worden gebruikt moet deze worden gekeurd. Dat de steiger is gekeurd wordt vermeld op de informatiekaart die bij alle steigers aanwezig moet zijn.

Verschillende soorten steigers gebruiken

Wat voor soort steigerbuis je nodig hebt hangt onder andere af van het soort steiger dat je gaat gebruiken. Zo zijn er hangende steigers die worden ingezet voor werk op grote hoogte. Je ziet ze vooral bij hoge kantoorgebouwen, wanneer het niet mogelijk is om de steiger vanaf de grond op te bouwen. De vaste steiger wordt vaak gebruikt bij nieuwbouw of grootschalige renovatie van een pand. De steiger blijft dan vaak weken of soms maanden op dezelfde plaats staan. Een vaste steiger kan worden ‘ingepakt’ zodat de medewerkers ook bij slecht weer of lage temperaturen kunnen doorwerken. De rolsteiger wordt vaak gebruikt voor schilderwerkzaamheden aan meerdere naast elkaar gelegen panden. Verplaatsen is dan erg gemakkelijk.

De hoogte van de steiger

Voor de hoogte van de steiger zijn regels vastgesteld. Als er op hoogte moet worden gewerkt dan wordt een steiger opgebouwd uit meerdere verdiepingen. Op een verdieping moet de gebruiker gewoon rechtop kunnen lopen. Daarnaast moeten er voldoende planken op de steiger liggen zodat iemand er veilig overheen kan lopen. Bij het bouwen van steigers worden dwarsliggers gebruikt om de steiger stevig maar wel flexibel te bouwen. De steiger moet uiteraard op een stabiele ondergrond staan. Een verrijdbare steiger moet worden geremd zodat hij tijdens het gebruik niet kan wegrollen. Een steiger die hoger is dan 4 meter moet aan het pand worden gezekerd om omwaaien te voorkomen. Bij sterke windkracht mag een steiger niet worden gebruikt.

Betrouwbaar materiaal voor het bouwen van steigers

Zoek je betrouwbare steigerbuizen dan kun je die onder andere bestellen bij de Buiskoppelingsshop. Hier vind je behalve de juiste steigerbuis ook alle overige materialen die nodig zijn voor het bouwen van een steiger op maat. Houd bij het bouwen van een steiger altijd de veiligheidsregels in het oog, zodat jij of je medewerkers veilig gebruik kunnen maken van de steiger.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn