Ken je het gevoel wanneer je net bent begonnen met bouwen en daarna spijt krijgt van het thema of sporenplan dat je hebt gekozen? Aan de hand van onderstaande tips zorg je voor het perfecte modelspoor zodat je niet meer opnieuw hoeft te beginnen.

Tips voor het bouwen van een modelspoor

 

1. Bepaal wat je leuk vind aan een modelspoor

Ieder mens is anders en zo ook het bouwen van een modelspoorbaan. Zo vindt de een het leuk om urenlang bezig te zijn met scenery en het uitwerken van details terwijl anderen juist plezier halen uit het rangeren van treinen. Schrijf dus als eerst de punten op die je leuk vind aan de modelspoorhobby zoals rangeertreinen, rijden van een dienstregeling of het uitwerken van kleine details op bezoekers te verrassen. Hou hierbij wel rekening met de beschikbare ruimte, tijd en aanwezige materiaal.

2. Gebruik een locatie als voorbeeld voor je modelspoor

Nu je weet welke punten je wilt terugzien in je ontwerp kan je aan de slag met de vormgeving van je modelspoor. Dit kan je het makkelijkst doen door je inspiratie te halen uit bestaande locaties. Bezoek ze, maak foto’s en bouw ze vervolgens na.

3. Maak gebruik van modelspoor software

Nu je al je ideeën hebt uitgewerkt, van je inspiratie tot aan de na te bouwen locatie is het tijd om dit te gaan uitwerken. Doe dit door eerst alles op papier te zetten. Nadat je het sporenplan op papier hebt gezet met alle scènes en landschappen dan is het tijd om dit uit te werken met modelspoor software. Hier zijn verschillende pakketten voor die van prijs variëren, van gratis tot 140 euro. Probeer hierbij verschillende demo’s om te kijken welke voor jou het beste werkt.

Leave a Reply