...
computer

Technologie en de evolutie van entertainment

De schoonheid van technologische ontwikkelingen kunnen lastig uit te leggen zijn mensen die er óf weinig van snappen óf niet echt van houden. Om iemand écht goed te kunnen uitleggen wat technologie betekent voor onze maatschappij, moet je kijken naar de zaken die het dichtst bij ons staan. Onze vrijetijdsbesteding – een belangrijk onderdeel van ons leven – is immers radicaal veranderd de afgelopen decennia, dankzij technologie.

 

Als je iemand van de ´oude stempel´ vraagt hoe hij of zij in hun jeugd hun vrije tijd doorbracht, dan zal je al snel horen dat dit ging met houten speelgoed, balspellen, hutten bouwen – en hoogstwaarschijnlijk zal deze persoon eraan toevoegen dat “de jeugd van tegenwoordig niet meer weet hoe ze zichzelf moeten vermaken”.

 

Toegegeven, technologie heeft onze vrijetijdsbesteding, en dan met name entertainment als televisie, de bioscoop en de spelletjes die we spelen, veranderd. Of die verandering het entertainment ten goede is gekomen, is een persoonlijke mening. Maar wie kijkt naar wát er is veranderd, ziet duidelijk dat technologie de entertainmentindustrie groter, gevarieerder en geavanceerder heeft gemaakt.

 

Schermen, zowel van de televisie als in de bioscoop, zijn groter en scherper geworden. Met de introductie van 3D is er een extra dimensie toegevoegd die de beleving nóg intenser maakt. In de zoektocht naar die ultieme beleving is de entertainmentindustrie meer divers geworden: er wordt meer geëxperimenteerd om het publiek te vermaken. En als we kijken naar concrete voorbeelden, dan zien we dat entertainment met name toegankelijker is geworden door de jaren heen. Dat wil zeggen: sneller en gemakkelijker te bereiken.

Een goed voorbeeld is de televisiewereld. Waar vroeger de zuilen het voor het zeggen hadden in Nederland, lopen kijkers tegenwoordig steeds meer weg naar streamingsdiensten. Films en series kunnen immers gekeken worden wanneer je maar wilt, programma`s kunnen teruggekeken worden via diensten als Uitzending Gemist: de televisiewereld moet er alles aan doen om bij te blijven in de technologische revolutie, zichzelf continue te vernieuwen en aantrekkelijk te blijven voor kijkers.

 

Dat geldt ook voor de spelletjesindustrie. Waar vroeger bordspellen in de huiskamer of speelautomaten op de kermis zorgden voor gezelligheid, kan je tegenwoordig, alleen of met vrienden online, spelletjes spelen wanneer je wilt. In het geval van de speelautomaten is het entertainment al helemaal toegankelijker geworden: je zit niet meer vast aan de openingstijden van een speelhal, maar kan op elk moment online slots spelen – en je hebt nog meer keuze ook. De variatie, de toegankelijkheid en de snelheid symboliseren de voordelen die technologie op de gehele entertainmentindustrie heeft.

En niet onbelangrijk: de muziekindustrie. Hoewel het een verlies is dat platenzaken lijden en zelfs failliet gaan vanwege de opkomst van streamingsdiensten voor muziek, heeft die technologie ervoor gezorgd dat we veel meer muziek leren kennen, muziek van de allerhoogste kwaliteit kunnen luisteren wanneer me waar willen én, hoewel dat niet voor iedereen zo´n voordeel is, niet meer alles hoeven te kopen! Naast veelzijdiger, toegankelijker en gemakkelijker heeft technologie het leven dus ook nog eens goedkoper gemaakt!

 

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn