Wil je een televisie kopen? Dan is het goed om je van tevoren goed te verdiepen in de verschillende soorten kwaliteiten en functies. In dit artikel worden er 3 functionaliteiten behandeld van een de tv die per televisie verschillen. Zo heb je een Lcd-tv, een Oled TV en een Qled-tv. Maar wat zijn nou precies de verschillen?

Lcd-tv

Bij een Lcd-tv worden er kleine ledlampjes gebruikt voor de achtergrondverlichting. De kleine leds verlichten het lcd-scherm dat er vlak voor is geplaatst. In het lcd-scherm zitten kristallen die de daadwerkelijke kleuren en beelden creëren. Deze kristallen geven zelf geen licht.
De beeldkwaliteit van een Ldc-tv (maar eigenlijk alle tv’s) heeft vooral te maken met de beeldverwerking van de tv. Die bepaalt namelijk de kwaliteit van de kleuren en het contrast het meest.

Tv kopen - Techness

Oled-tv

Oled is een van de nieuwste schermtechnieken. Het wordt nog weinig gebruikt omdat het duur is en een lastig productieproces heeft. De pixels van een Oled tv bestaan uit organische materialen die licht geven als er stroom doorheen gaat. Bij deze tv geeft elke pixel afzonderlijk licht. Hierdoor is er dus geen achtergrondverlichting nodig zoals bij de Lcd-tv. Door deze techniek is het scherm van de tv nog dunner dan een lcd-ledscherm.
Het contrast van een Oled scherm is heel goed. In tegenstelling tot een Lcd-tv kan een Oled tv heel goed diepzwarte kleuren vertonen. Hierdoor zie je bij een Oled-tv zowel in de lichte delen als in de donkere delen de details heel goed.

Qled

 Dan heb je ook nog een Qled-tv. Dit type tv is eigenlijk meer een marketing term. Het is namelijk geen nieuw type tv. Deze tv is eigenlijk een Lcd-tv met in het scherm een extra laagje met daarin nanokristallen. Deze kristallen zorgen ervoor dat de beeldkwaliteit beter is en dat de tv vollere, en meer verzadigde kleuren kan laten zien.

Leave a Reply