...
UTM codes

Waarom UTM codes in jouw voordeel werken

Wat is een UTM code?

Een UTM code zorgt ervoor dat je beter kunt analyseren van welke kanalen je bezoekers komen. Zonder UTM-codes kun je ook zien van welke kanalen je bezoekers komen, maar dit is een stuk globaler. Wanneer je geen utm codes gebruikt worden deelt Google Anaylitics het verkeer naar je pagina in onder direct traffic, (direct) / (none). Google kan je veel meer inzichten geven in het verkeer van en naar je website wanneer je wel gebruikt maakt van UTM-codes, omdat een bezoek opgedeeld kan worden in categorieën wanneer je gebruikt maakt van UTM-codes.

Hoe ziet een UTM code eruit?

Je vraagt het je waarschijnlijk af, hoe ziet een UTM code eruit? Je hebt de UTM codes vast weleens zien staan het einde van een URL wanneer je op een advertentie opende. Dat ziet er zo uit:
Schermafbeelding 2017-06-14 om 11.24.11
Alle tekens na het vraagteken vertellen Google Analytics in welke categorieën een bezoek opgedeeld kan worden. De opbouw van een UTM link bestaat uit de url +? + utm codes. De UTM codes worden gescheiden door een &-teken en de volgorde van de codes is niet van belang. Je kan deze tool gebruiken om je UTM-links te maken.
Er bestaan vijf verschillende UTM-codes, waarvan drie altijd gebruikt dienen te worden: utm_campaign, utm_medium, utm_source. Optioneel zijn utm_content en utm_term.

UTM code Uitleg Voorbeeld

>UTM code

Resultaten van UTM codes vinden

Resultaten va UTM codes vinden zijn eenvoudig te vinden in Google Analytics. Wil je bijvoorbeeld weten waar het verkeer van een nieuwsbrief vandaan komt? Als je deze route volgt vind je het snel: acquisitie > alle verkeer > bron/medium. Wanneer je erachter wilt komen via welke campagne een bezoeker op je website terecht is gekomen, kun je het beste de volgende route volgen: acquisitie > campagnes > alle campagnes.

Tips voor het gebruik van UTM codes

– UTM codes zijn hoofdlettergevoelig
– Gebruik voor de utm_source code altijd de naam van het kanaal dat je gebruikt. Als je e-mail verstuurt via mailchimp gebruikt de volgende code: utm_source=mailchimp).
– De utm_campaign tag moet gelijk zijn aan de naam van de betreffende campagne.
– Spaties kunnen niet gebruikt worden in een UTM code. Heb je in een campagnenaam wel een spatie? Dan kan je dit vervangen door “%20”. Op die manier kun je Google Analytics laten weten dan het om een spatie gaat.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn