...

De meest gebruikte internetbrowsers

Tegenwoordig kun je kiezen uit verschillende soorten internetbrowsers die je kunt gebruiken om op het web te gaan surfen. Omdat de internetbrowsers markt erg groot is, behandelen wij in deze blog wat de top internetbrowsers zijn om je de beste opties te geven en de keuze makkelijker te maken.

Soorten internetbrowsers

  1. Google Chrome

Chrome is de internetbrowser van zoekgigant Google en bestaat sinds september 2008. Chrome was alleen beschikbaar voor Windows, maar tegen het einde van 2009 was Chrome ook beschikbaar op Linux en Mac OS X. Door de strategische positie en slimme marketing van Google kreeg Chrome tussen 2010 en 2012 een grote gebruikersgroep. Google pushte namelijk Chrome o.a. via de eigen website: google.nl. Dit was de standaard zoekmachine of startpagina op Chrome maar ook bij andere internetbrowsers. Zo kreeg Google het voor elkaar om hun internetbrowser meer naamsbekendheid te geven en meer onder ogen te brengen bij de internetgebruikers.

  1. Internet Explorer

Internet Explorer is de internetbrowser van de software Microsoft. In 1995 verscheen de eerste versie van Internet Explorer als onderdeel in Plus! for Windows 95. In de jaren daarop werden nieuwe versies van de browser meegeleverd met de OEM-versies van Windows en/of via Windows Service Packs die gedownload konden worden. Na de komst van Windows 8 met Internet Explorer 11 kwamen er geregeld tussentijdse updates uit, die de snelheid en mogelijkheden van de browser moesten bevorderen.

  1. Microsoft Edge

Microsoft Edge is de nieuwe internetbrowser van softwaregigant Microsoft. De browser werd uitgevonden in 2013 en was als eerste instantie bedoeld als een nieuwe lay-out engine voor Internet Explorer. Enkel besloot Microsoft tijdens het ontwikkelen van de Microsoft Edge browser om er een geheel nieuwe internet browser van te maken. Door deze beslissing creëerde Microsoft een nieuwe browser voor Windows, welke in Windows 10 Internet Explorer opvolgt. De browser is zo ontwikkeld dat het een Windows-app is, daardoor kan het alleen op Windows 10 gebaseerde apparaten geïnstalleerd worden zoals smartphones, tablets, Xbox One en Microsoft Hololens.

  1. Safari (Apple)

Safari is de internetbrowser van het bekende bedrijf Apple. Een belangrijk onderdeel van Safari is de open source project WebKit wat als lay-out engine wordt gebruikt en gezien kan worden als de interne motor van de browser. De Safari browser is vanaf Mac OS X 10.3 beschikbaar op Apple computers. Pas sinds OS X 10.4 in 2005 wordt Safari als standaard browser door Apple meegeleverd. Met de komst van de iOS voor de iPhone en iPad kwam er een extra platform bij waarop Safari als standaard browser wordt meegeleverd. Mede dankzij het feit dat Apple met Safari een behoorlijk aandeel op de internetbrowser markt heeft opgebouwd.

Tot en met MAC OS X 10.3 werd Internet Explorer van Microsoft meegeleverd als standaard browser. Door de oplopende populariteit en stijgende verkoopcijfers van verschillende Apple apparaten, waarop Safari wordt meegeleverd als standaard browser, is het gebruik groot van de internetbrowser.

  1. Mozilla Firefox

Firefox is de internetbrowser van de Mozilla Foundation. De eerste versie van de browser Firefox werd uitgegeven in september 2002, toen nog onder de naam van Phoenix en onder de vlag America Online (AOL). Bijna een jaar later staakte AOL de ontwikkelingen van de browser en kwam het in de handen van een open source project. Dit project genaamd Mozilla zorgde ervoor dat de eerste echte versie van Firefox in 2004 werd gereleased. Deze eerste versie van Firefox kreeg wereldwijd veel positieve reacties vanwege de snelheid, veiligheid en gebruiksgemak. Ook ten opzichte va Internet Explorer 6, welke toen die tijd al vijf jaar uit was. Daarmee veroorzaakte Mozilla met Firefox een verschuiving op de internetbrowser markt.

  1. Opera browser

Opera is de internetbrowser van Opera Software, ontwikkeld door Jon von Tetzchner en Geir Ivarsøy in 1994. Beiden waren toen die tijd nog werkzaam voor een Noors telecombedrijf. Niet veel later richten Jon en Geir het bedrijf Opera Software op om hun volledige aandacht op de ontwikkeling van de Opera browser te leggen. Dit resulteerde in een eerste versie van de browser die alleen op Windows beschikbaar was. In 1998 stelde Opera Software zichzelf als doel voor om de browser op zoveel mogelijk platformen beschikbaar te maken. In de afgelopen jaren is Opera browser uitgegroeid tot een Multi platform browser en is het op een desktopcomputer zelfs een nieuwsgroepenlezer, een RSS-lezer, een IRC-client en een BitTorrent-client.

Jarenlang heeft Opera Software een bijzonder verdienmodel aangehouden voor de internetbrowser. Gebruikers konden kiezen tussen een gratis en een betaalde variant. Bij de gratis variant werd een deel van het browservenster gebruikt voor advertenties. De betaalde variant had geen advertenties en daar had je het volledige scherm tot je beschikking als browser. Pas na de tiende verjaardag van de browser besloot Opera Software de browser volledig advertentie vrij te maken.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn