...

Digitale vaardigheden in het onderwijs

Een digitaal onderwijs

We leven op de dag van vandaag in een digitale wereld. Hier hoort natuurlijk ook digitale kennis bij. Digitale vaardigheden worden ook wel e-skills genoemd. Het klinkt ons allemaal bekend in de oren, maar wat zijn digitale vaardigheden nu juist? De term kan heel breed genomen worden. Het gaat over alle gebruikte internettoepassingen, maar ook over de technische vaardigheden om met ICT om te gaan. Denk maar aan het installeren van software en andere applicaties. Simpelweg zijn het alle vaardigheden die te maken hebben met de digitale wereld.

Digitale vaardigheden onderwijs

De mediacultuur tegenwoordig blijft voortdurend evolueren. Ook voor kinderen verandert de omgeving constant. Denk maar aan de schoolcultuur. Digitale vaardigheden komen steeds vaker voor op school. Kinderen leren van kleins af aan hoe een computer werkt en wat we er allemaal mee kunnen doen. Ze leren omgaan met applicaties, smartphones, computertechnieken en nog veel meer! Het onderwerp ‘ digitale vaardigheden onderwijs ‘ ligt bij sommige gevoelig. Moeten kinderen dit allemaal leren op jonge leeftijd? Het is nodig, want als ze dit niet leren, kunnen ze ook niet mee met de evolutie van de samenleving.

Digitale vaardigheden MBO

Bij digitale vaardigheden MBO gaat het nog een stukje verder. In het middelbaarberoepsonderwijs moeten de leerlingen meer kunnen dan alleen met een computer omgaan. Ze leren hoe ze moeten werken met een aantal specifieke programma’s. Bedrijven tegenwoordig werken met verschillende programma’s en het is aan de leerlingen om deze te leren alvorens ze beginnen aan een loopbaan. Deze programma’s kunnen gaan van boekhoudprogramma’s tot het coderen van websites. De digitale wereld is oneindig groot en kennis ervan is natuurlijk nodig!

Het digitaal (school)leven

De digitale toepassingen zijn bijna niet meer weg te denken in het alledaagse schoolleven. De communicatie tussen de leerlingen en docenten gaat vaak via e-mails of andere applicaties. Het is ook de snelste en gemakkelijkste manier om alle leerlingen in 1 keer te verwittigen van schooltaken of mededelingen. Ook informatie van de lessen bijhouden is gemakkelijker op een computer dan op papier. De leerlingen kunnen via de digitale wereld ook communiceren met elkaar. Op deze manier kunnen ze elkaar helpen bij huistaken, vragen… We kunnen er niet omheen, de digitale wereld is gemakkelijk!

Iedereen gebruikt wel iets van de digitale wereld: e-mails, smartphones, computers… Het is een snelle en gemakkelijke oplossing voor kleine zaken. Het is toegankelijk voor iedereen en een leuke evolutie voor jong en oud!

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn