...
bedrijfsnaam kiezen - Techness

Een bedrijfsnaam bedenken kan nog best lastig zijn

Een bedrijfsnaam bedenken kan nog best lastig zijn

Het is zover: je hebt eindelijk HET idee voor je een eigen bedrijf! Je hebt je businessplan al klaar liggen, je weet wat je verdienmodel wordt en eigenlijk is alles vrijwel op orde. Je hebt alleen nog niet de ultieme bedrijfsnaam gevonden. Maar wat is hierbij nou eigenlijk belangrijk en hoe kom je op de perfecte bedrijfsnaam? Dat een goede bedrijfsnaam bijdraagt aan een succesvollere onderneming is een feit. Dus een knaller van een bedrijfsnaam is een must. Techness heeft een aantal interessante tips voor je opgesteld, zo bedenk jij een knaller van een bedrijfsnaam!

Een nieuw idee gaat om het vormen van nieuwe connecties tussen bestaande brokjes kennis.

Dit geldt ook bij het kiezen van een nieuwe bedrijfsnaam.

Waar moet je allemaal op letten bij het bedenken van een bedrijfsnaam?

Het is niet zo simpel als je denkt. Vaak is de bedrijfsnaam al vastgelegd. Dat is flink balen, maar wees niet getreurd, dan past de bedrijfsnaam gewoon niet goed genoeg bij je nieuwe onderneming. Mocht er een bedrijfsnaam in je opkomen check het dan eerst even in het handelsregister voordat je je gedachte hier op vast zet. Zo voorkom je teleurstelling en je wilt natuurlijk ook geen claim of rechtszaak aan je broek.

bedrijfsnaam kiezen - Techness

Wees duidelijk, zorg voor creativiteit en zorg voor ruimte in je naam. Plan brainstormsessies in, praat met andere ondernemers en neem deel aan interessante evenementen.
Het is belangrijk dat je geen ingewikkelde naam kiest, of een naam die voor verwarring kan zorgen. Meeliften op de bedrijfs- of merknaam van een ander bedrijf is ook niet slim. Dit heeft meer nadelen, dan voordelen. Wees echt uniek!

Mag je tekens opnemen in je bedrijfsnaam?

Ja, je mag zeker werken met tekens in je bedrijfsnaam. Door met tekens te spelen, kom je speels over. Een nadeel hiervan is dat men soms niet weet hoe je het uitspreekt.
De volgende tekens mag je gebruiken: @ & + . Overige lees- en speciale tekens zoals bijvoorbeeld () ? ! * # / mogen niet voorkomen in je nieuwe bedrijfsnaam! Houdt daar dus goed rekening mee.

Heb je gecontroleerd of je bedachte naam al voorkomt in het Handelsregister?

Heb je een leuke naam in gedachte? Schrijf deze dan op en controleer of deze al voorkomt in het handelsregister.
Heb je toch gekozen om speciale tekens in je nieuwe bedrijfsnaam op te nemen? Check het dan dubbel zo goed, want het handelsregister geeft niet goede matches.
Heb je het handelsregister doorzocht? Controleer je nieuwe bedrijfsnaam dan ook nog even bij de kvk. Je kan eenvoudig zoeken op http://www.kvk.nl/zoeken/ of je naam al niet bestaat. Wij raden dit echt aan!

Heb je de zoekmachines gecontroleerd?

Ook is het verstandig Google te raadplegen. Het kan zo maar zijn dat er hele sterke domeinen boven je staan. Dit wil je voorkomen. Wel kan je dit natuurlijk oplossen door een kwalitatieve website te maken. Door middel van kwalitatieve linkbuilding kan je autoriteit opbouwen. Maar toch, check het even goed!

Beter een dubbelcheck, dan geen check!

Heb je gecontroleerd of de naam voorkomt als merknaam of domeinnaam?

Voordat je definitief je bedrijfsnaam kiest, is het verstandig om ook de beschikbaarheid als merknaam en domeinnaam te checken. Tegenwoordig is een bedrijf zonder website niet meer realistisch. Al is het een corporate website, waar als je diensten en contactgegevens op vermeld worden.

Internationaal? Heb je ook buiten de grenzen onderzoek gedaan?

Ook belangrijk is, om te onderzoeken of je nieuwe bedrijfsnaam in het buitenland voorkomt. Nederland is tenslotte maar een klein landje. Voordat je je nieuwe bedrijfsnaam vastlegt, houdt dit in gedachte.
Een nadeel is dat je deze informatie niet uit het handelsregister kan halen. Als je twijfels hebt kan je altijd het handelsnaamonderzoek raadplegen. Er zijn verschillende merkenbureaus of marktpartijen die je hierbij van dienst kunnen zijn. Dus wil je het zekere voor het onzekere, dan raden wij dit zeker aan!

Oriëntatie- & verkenningsfase

De punten hiernaast helpen je bij de oriëntatie fase van het kiezen van jouw nieuwe bedrijfsnaam. Loop echt alle stappen door, hierdoor loop je in de toekomst niet tegen hinders op.

Heb je de perfecte naam gevonden?

Denk je dat je de perfecte bedrijfsnaam gevonden hebt? Test je naam bij vrienden, familie en kennissen. Je kan het zelf wel geweldig vinden, maar daar draait het natuurlijk niet om. Je naam moet blijven hangen en goed uit te spreken zijn. Neem hun feedback serieus, want als zij twijfels hebben, zullen je toekomstige klanten die wellicht ook hebben.

Kan je de perfecte naam niet vinden?

Heb je zo een goed idee en mist alleen de bedrijfsnaam nog. Neem dan eens een kijkje op Brandio.nl. Op Brandio kan je eenvoudig een merknaam kiezen. Er zijn verschillende categorieën waar je uit kan kiezen, van een startpakket tot aan een exclusief pakket. Ook biedt Brandio aan om de bedrijfsnaam te kopen of te huren. Wil je de internationale markt veroveren, kan je ook voor .com, .co.uk, .be en .de domein kiezen.
Ziet er niet een bedrijfsnaam tussen die je aanspreekt, biedt Brandio zelfs nog de oplossing op samen een nieuwe bedrijfsnaam te verzinnen.
bedrijfsnaam kiezen - TechnessEn zit er een potentiële bedrijfsnaam voor jou tussen? Dalfio, Dalio, Deksy, Demmi, Devalo of toch Dexxy. Wij vinden het toffe suggesties.

Blijf bij de basis

Misschien denk je gewoon te moeilijk? Om het af te leren nog een paar korte tips die je kunnen helpen bij het vinden van jouw nieuwe bedrijfsnaam.

  • Je kan de naam van de founder (je eigen naam bijvoorbeeld)
  • Je kan gewoon beschrijven wat je gaat doen
  • Je kan een ervaring of afbeelding beschrijven
  • Je kan een woord bedenken dat te maken heeft met je nieuwe bedrijf

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn