...
MacBook batterij vervangen - Techness

MacBook batterij vervangen?

Waarom je de oorspronkelijke werktijd van je MacBook batterij nooit meer zult halen

Veel mensen met een MacBook merken dat de werktijd van de batterij na enkele jaren in rap tempo afneemt. Na 4-5 jaar beslissen veel mensen om hun versleten batterij te laten vervangen door Apple of een nieuwe compatible MacBook accu aan te schaffen. De verwachting is vaak dat er net als vroeger 7-10 uur met de nieuwe batterij gewerkt kan worden. Veel mensen zijn teleurgesteld als deze werktijd ook na vervanging van de batterij niet gehaald wordt.

Hoge verwachtingen van Apple

Het hoge verwachtingspatroon is te begrijpen, aangezien de meeste gebruikers na 5 jaar nog steeds tevreden zijn met de prestaties van hun MacBook. Hierdoor vergeet men vaak dat de batterij inmiddels door jaren intensief gebruik het (volgens Apple) maximale aantal laadcycles van 1000 heeft gepasseerd. Elke batterij heeft een houdbaarheidsdatum en als gevolg van het veelvuldig ontladen is de laadcapaciteit tegen die tijd behoorlijk afgenomen.

De capaciteit van de batterij blijft achter

Voor veel oude MacBook modellen worden inmiddels geen nieuwe Apple batterijen meer gemaakt. Een 17-inch MacBook Pro accu  wordt bijvoorbeeld al jaren niet meer door Apple geproduceerd. Tegelijkertijd is OSX regelmatig geüpdatet en zwaarder geworden, net als ogenschijnlijk eenvoudige taken als het kijken van een YouTube-filmpje. De capaciteit van de batterij is nog steeds hetzelfde en verder niet doorontwikkeld om aan de nieuwste eisen te voldoen. Ook wordt de MacBook elk jaar minder efficiënt, omdat ook de processor niet meer voldoet aan de moderne standaarden.
MacBook batterij vervangen - Techness
Zeker wanneer je over een oudere 17-inch MacBook Pro met een minder efficiënte processor beschikt, wordt het steeds moeilijker om dezelfde prestaties te leveren. Dit heeft een negatieve impact op de gemiddelde werktijd met je batterij, aangezien de computer steeds harder moet ‘werken’ om alle programma’s draaiende te houden. Je zult bijvoorbeeld merken dat de MacBook snel opwarmt en de ventilatoren aanslaan.

MacBook batterij vervangen?

Ondanks dat je de werktijd van enkele jaren geleden niet meer zult halen, is het toch verstandig om de Macbook batterij te vervangen indien er een waarschuwingsmelding als ‘vervang spoedig’, ‘vervang nu’ of ‘onderhoud vereist’ verschijnt. Een versleten Li-ion of Li-po accu zal namelijk gaan opzwellen door een chemisch proces in de batterij, waardoor uiteindelijk de trackpad kan barsten.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn