...

Nederland: het land voor de Elektrische Auto

De populariteit van elektrische auto’s in Nederland neemt snel toe. De laatste jaren worden er meer en meer 100% elektrische auto’s (EV’s) verkocht. Dat is niet zo vreemd want de omstandigheden in Nederland zijn behoorlijk gunstig voor het elektrisch rijden. We gaan hier verder in op de factoren in Nederland die gunstig zijn voor het elektrisch rijden.

Elektrische auto’s in Nederland kunnen gewoon gebruik maken van de huidige infrastructuur, in tegenstelling tot zelfrijdende auto’s. Elektrische voertuigen hebben in principe dezelfde besturing en autobanden als auto’s die op brandstof rijden. Wat dat betreft kun je met deze auto’s dus prima uit de voeten op de bestaande Nederlandse wegen. Wat veel belangrijker is voor bezitters van EV’s is dat er voldoende oplaadpunten zijn en dat deze goed verspreid zijn over het land. Niet iedereen heeft immers de beschikking over een laadpaal thuis of op kantoor. De laadpunten zijn behoorlijk goed over Nederland verspreid. In heel Nederland zijn er nu ongeveer 35.000 publieke en semi publieke oplaadpunten. Als je dan bedenkt dat er in Nederland in totaal zo’n 180.000 elektrische voertuigen op de weg rijden, inclusief motorfietsen, snorfietsen, etc. dan lijkt dat aantal laadpunten niet zo hoog. Het is natuurlijk wel belangrijk hoe het aantal laadpunten over het land is verdeeld. In gebieden met veel elektrische voertuigen, zoals in steden, zul je waarschijnlijk meer laadpunten tegenkomen dan buiten de steden. Dat neemt niet weg dat het af en toe toch dringen kan zijn om bij een oplaadpunt te komen.

De populariteit van de elektrische auto is in Nederland aan het toenemen. In 2018 werden duidelijk meer volledige elektrische auto’s verkocht dan in 2017. Voorheen kochten vooral bedrijven de elektrische auto’s en werd de EV toch een beetje gezien als een auto puur voor zakelijke rijders. Particuliere rijders kozen meer voor de hybride modellen. Deze zijn beter te betalen en je bent niet afhankelijk van een laadpaal omdat een hybride auto zichzelf op kan laden tijdens het rijden. Bovendien is het bereik van een hybride groter. En als de accu dan uitvalt, dan kun je gewoon overschakelen op de brandstofmotor. Dit type auto’s is perfect als je weinig laadpunten in de buurt hebt of als je grote afstanden moet afleggen

Een andere reden waarom mensen de elektrische auto nog links lieten liggen zijn de gebruikskosten. De ANWB becijferde vorig jaar dat elektrisch rijden 10% duurder is dan rijden op brandstof. En omdat autorijden nou eenmaal een dure hobby is, maakt die 10% welk degelijk een verschil. Uit datzelfde onderzoek van de ANWB bleek ook dat 38 procent van de Nederlandse consumenten wel degelijk interesse heeft in elektrisch rijden, met name vanwege de milieuvoordelen. Er is in Nederland dus zeker wel een markt voor EV’s.

Omdat de prijs van elektrische auto’s en de beperkte actieradius als twee grote nadelen werden beschouwd gingen autofabrikanten aan de slag en ze ontwikkelden meer elektrische auto’s voor het middensegment. Dat betekent dat de elektrische auto’s het afgelopen jaar betaalbaarder zijn geworden voor een grotere groep Nederlandse automobilisten. Er wordt ook druk gewerkt om de actieradiussen omhoog te brengen, maar bij de goedkopere modellen blijft deze toch steken rond de 300 kilometer. Voor een bepaalde doelgroep zal dit echter wel meer dan genoeg zijn en zo worden elektrische auto’s in Nederland toch voor veel mensen betaalbaarder.

De overheid speelt in Nederland een behoorlijk actieve rol op het gebied van elektrisch rijden. Zo heeft het Rijk de volgende doelstellingen opgesteld in het regeerbeleid:

  • In 2025 moet 50 procent van de nieuw verkochte auto’s zijn voorzien van een elektrische aandrijflijn en stekker én minimaal 30 procent daarvan – oftewel 15 procent – moet volledig elektrisch zijn.
  • Voor 2020 moet 10 procent van de nieuw verkochte personenauto’s een elektrische aandrijflijn en stekker hebben.
  •  In 2020 rijden er 75.000 particulieren in elektrisch aangedreven auto’s, waarvan 50.000 tweedehands auto’s en 25.000 nieuwe voertuigen.

Hieruit blijkt al dat de overheid het elektrisch rijden zeker wil stimuleren. Naast deze maatregelen stelt de overheid meer dan 5 miljoen euro beschikbaar voor het aanleggen van nog eens 10.000 publieke laadpunten.

Wat je als particulier merkt, dat zijn ook de fiscale maatregelen die genomen worden om elektrisch rijden te stimuleren. Zo wordt er tot 2020 geen BPM gerekend over de aanschafprijs van een nieuw 100% elektrisch voertuig en hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen als je in een 100% elektrisch voertuig rijdt.

Samenvattend kunnen we zeggen dat er in Nederland over het algemeen een positieve houding is ten opzichte van elektrisch rijden. Het is een milieuvriendelijke manier van rijden die vooral in de steden voor grote milieuwinst kan zorgen. Het fiscale klimaat is gunstig door een actieve rol van de overheid die de aanschaf en het bezit van een elektrische auto stimuleert met allerlei maatregelen. Daarnaast is de infrastructuur in ons land een van de beste in Europa dus daar voelt een elektrisch voertuig zich prima thuis. Kortom: Nederland is echt een land voor de elektrische auto.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn