...

De 4 meest opvallende ICT trends voor 2018

De 4 meest opvallende ICT trends voor 2018

Nog twee maanden te gaan en we gaan weer een nieuw jaar in. In dit artikel bespreken we trends en ontwikkeling in de IT branche en hoe u volgend jaar uw voordeel daarmee kunt doen als IT’er.

ICT-sector blijft maar groeien

In 2018 blijft de ICT wereld heel hard groeien. Nu al is het lastig voor bedrijven om hun ICT vacatures te vullen met ervaren personeel. Volgend jaar zal dit voor werkgevers nog lastiger worden. Dit betekent meer banen voor mensen die ICT geschoold zijn maar ook voor banen die de sector daarnaast helpen. Denk hierbij aan salesmedewerkers, customer service medewerkers en hr-medewerkers. Ook voor mensen die in die vakgebieden een baan zoeken kunnen komend jaar hun pijlen richten op de ICT-sector als werkgebied.

Meer gebruik van hackers

Vooruitstrevende bedrijven en overheden zijn al sinds 2015 op zoek naar ethische hackers die ze helpen bij het ontdekken van zwakheden in hun website of software. In 2017 namen steeds meer bedrijven een white hat bedrijf in de arm. Komend jaar kunnen white hat hackers en web security bedrijven dan ook wederom een groei verwachten. Het wordt steeds normaler om een website, applicatie of software programma te laten checken door ethische hackers. Daarnaast worden er ook steeds meer hackatons georganiseerd. Hierbij zijn het vooral gemeenten of grote internationale organisaties die hackers uitdagen om hun programma’s te compromitteren.

2018, het einde van volledige encryptie?

Dat de FBI, en daarmee de regering van de Verenigde Staten, al tijden jaagt op tijden op gegevens van Apple-gebruikers mag duidelijk zijn. Nog steeds krijgen ze helft van de smartphones niet ontgrendeld om bij, voor de FBI, potentieel waardevolle informatie te komen.

  • Dat we in Nederland ook op een punt zijn waarbij de overheid encryptie probeert op te heffen blijkt uit de aanname van de Sleepwet op 11 juli in de Eerste Kamer. De belangrijkste punten van de Sleepwet zijn nogal vergaand:
  • Als er in de directe omgeving een verdachte woont mag iedereen worden afgeluisterd
  • Telefoon, computer, smart-tv, camera’s mogen gehackt worden
  • Het aanleggen van een geheime DNA-databank
  • Verzamelde data kan zonder analyse gedeeld worden met buitenlandse inlichtingendiensten

Privacy van burgers komt hiermee in het geding. 2018 zal dan ook uitwijzen in hoeverre encryptie nog een echte versleuteling is. Ook zullen we uitvinden of er een referendum wordt gehouden over de Sleepwet.

Ouderen steeds meer actief op Social Media

Het heeft op zich laten wachten maar dit jaar is de oudere generatie in grote getale op social media gegaan. In de categorie 65-plussers geeft 39 procent aan dat ze social media gebruiken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde in haar rapport ook dat mensen tussen de 45 en 65 jaar steeds meer gebruik maken van social media. Bleven ouderen eerst nog haken bij een computercursus Microsoft, tegenwoordig twitteren en appen ze wat af.

Al met al is de sociale media nog steeds een groter wordende wereld met veel kansen. Wat we voornamelijk zien is dat het bij veel ouderen eenzaamheid tegengaat aangezien ze snel met familie contact kunnen opnemen via Facebook, Twitter of misschien zelfs Instagram.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn