Wil je gaan beleggen? Dan is het soms verleidelijk om de mooie verhalen van anderen te geloven. Toch is het zaak dat je niet alleen weerbaar bent tegen invloeden van buitenaf, het is ook belangrijk om je beleggingen te beschermen tegen jezelf en bijvoorbeeld je emoties.

1. Trap niet in mooie praatjes

Om te voorkomen dat je in de praktijken van oplichters trapt, doe je er goed aan om ervan uit te gaan dat wanneer iemand je uit het niets benadert met een aanbod, het niet veilig is.
Je kunt tevens op diverse websites controleren of de partij die jou een aanbod doet de benodigde vergunningen bezit. Waar je ook op moet letten zijn signaalaanbieders. Trap daar niet in! Die aanbieders beloven je tegen vergoeding ‘de gouden tip’ en spiegelen je daarbij vaak onrealistisch hoge rendementen voor.

2. Weet waar je in belegt

Het is belangrijk om te begrijpen waar je in belegt. Je kan het vergelijken met het kopen van een nieuwe dure auto. Daar neem je meestal ook zelf een of meerdere kijkjes en verschillende modellen zodat je zo goed mogelijk op de hoogte bent van wat je koopt. Zorg er daarom voor dat een beleggingsproduct bij je past. Zowel qua risicobereidheid als beleggingskennis. Blijf ook kritisch tegenover aanbiedingen van beleggingsproducten. Wees je ervan bewust dat de belangen van financiële dienstverleners niet altijd resulteren in goedkope producten voor beleggers. Lees je dus goed in voordat je gaat beleggen, dit kan later erg in jouw voordeel uitpakken.

3. Ken je zelf!

Misschien wel het belangrijkste bij beleggen is: Ken je zelf. Om succesvol te kunnen beleggen heb je discipline en zelfkennis nodig. We hebben allemaal in een bepaalde mate te maken met beperkingen denk aan angst of hebzucht waardoor beleggen een stukje minder veilig wordt.

Leave a Reply