...

Wat zijn Usenet providers nou eigenlijk?

Usenet staat bekend als een wereldwijd platform waar discussies plaatsvinden doormiddel van het plaatsen van artikelen of posts. Het systeem is opgezet in de jaren 1980, en maakt het mogelijk voor gebruikers om artikelen te plaatsen en te lezen – maar ook te verwijderen. Deze posts worden geplaats in verschillende categorieën die bekend staan als newsgroups. Zo is het dus mogelijk om discussies te voeren over uiteenlopende onderwerpen zoals bijvoorbeeld kunst, wetenschap en religie.

Usenet providers (oftewel newsservers of payservers) bieden geïnteresseerden toegang tot een Usenet. Zo zijn er verschillende pakketten te vinden maar is het toch goed om providers met elkaar te vergelijken.

Hedendaags gebruik van Usenet

Aangezien Usenet een wereldwijd netwerk is waar men bestanden en berichten ongestoord met elkaar kan delen (vergelijkbaar met het internet), wordt het voornamelijk door velen gebruikt als een downloadplatform. Dit is tevens ook de reden waarom retentietijden zo worden geadverteerd bij providers.

Omdat er dus zo’n ontzettend dataverkeer plaatsvindt komen er dus ook flinke kosten bij kijken om dit allemaal draaiende te houden. Dit verklaart waarom het gebruik van Usenet providers geld kost. Toch is Usenet een perfect platform voor iedereen die geïnteresseerd is in snel, veilig en betrouwbaar downloaden en uploaden.

Retentie, connecties, SSL, wat houdt dat allemaal nou in?

Elke Usenet provider biedt verschillende pakketten aan. Zo zie je regelmatig termen zoals retentie, SSL of VPN voorbijkomen. Hieronder even een kort overzicht om alles even net wat duidelijker te maken:

  • Retentietijd: het tijdsbestek die een provider hanteert voor het toegankelijk houden van binaire en tekstuele inhoud op Usenet. Wanneer iemand dus besluit om content te plaatsen, bepaald de retentietijd van zijn/haar provider hoe lang dit beschikbaar blijft. Dit is voornamelijk handig voor het delen van binaire bestanden zoals films, muziek of software.
  • Connecties: hierbij gaat het om het mogelijke aantal verbindingen om te gebruiken voor nieuwsprogramma’s.
  • SSL: ook wel Secure Sockets Layer genoemd, die een beveiligde verbinding tussen een server en bezoeker waarborgt. Hierdoor wordt de data die via de Usenet provider verzonden wordt versleuteld.

Daarnaast leveren veel providers tegenwoordig ook aanvullende diensten zoals een nieuwsreader (om bestanden uit een nieuwsgroep op te halen) of een zero-log VPN Service om de privacy van gebruikers te garanderen. Bij het vinden van de beste Usenet provider is het handig om te kijken naar je eigen gebruik en doeleinden – dit is natuurlijk voor iedereen anders.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn