...

Zijn jouw (toekomstige) werknemers te vertrouwen?

Je krijgt dagelijks cv’s binnen met de goede kandidaten voor je vacature. Hoogopgeleid, relevante werkervaring en vloeiend in vier talen. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Maar is het wel waar? Soms is het best lastig om dit te achterhalen. Je kunt toch moeilijk alle informatie van de sollicitant gaan controleren? Gelukkig zijn er bedrijven waar je een sollicitanten screening kunt laten doen. In dit artikel geven we je informatie over waarom je dit zou moeten (laten) doen.

Wat houdt het in?

Bij een sollicitanten screening wordt de waarheid achter het cv gezocht. De screeners kijken naar de correctheid van alle gegevens, maar zoeken ook uit waarom er bijvoorbeeld bepaalde gaten in het cv gevallen zijn. Ook kijken de onderzoekers naar de betrouwbaarheid van de sollicitant. Daarbij kun je denken aan een uitgebreide online analyse, inclusief social media. Tegenwoordig is op het internet van alles te vinden over mensen en de onderzoekers lopen zeker niet achter op het gebied van deze technologie. Ze houden zich vaak ook veel bezig met cybersecurity van bedrijven.  

Laat niemand de kunst afkijken

Het zal je maar overkomen dat iemand van de concurrent al jouw kennis af komt kijken. Dit kan natuurlijk veel schade opleveren voor je bedrijf, al helemaal als je geen vertrouwelijkheidsovereenkomst hebt. Zelfs als je die overeenkomst wel hebt, kan het lastig zijn om te achterhalen wie de lek is geweest. En dan moet je het ook nog eens zien te bewijzen. Het is daarom beter om vanaf het begin al betrouwbare medewerkers te hebben. Zo voorkom je later vervelende situaties.

Leer je werknemers echt kennen

Ook als je binnen je bedrijf een vacature gaat opvullen, kan het belangrijk zijn om een screening te laten doen. Je weet dan wel al hoe iemand op de werkvloer is, maar niets over het verleden of het privéleven van de werknemer.  Als je geen screening gedaan hebt toen je werknemer voor de eerste keer in het bedrijf kwam, weet je in principe net zo weinig van deze persoon af als van een vreemdeling. Je kunt je toch niet voorstellen dat jij iemand gepromoveerd hebt die bijvoorbeeld bekend staat als fraudeur? Het is ook in dat geval zeker niet onverstandig om iemand in de schakelen die jou meer informatie kan geven.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn