Openbare wifinetwerken zijn groeiende en op steeds meer plekken kan je dan ook verbinding maken via een wifinetwerk. Het vliegveld, de trein, de camping en het café, allemaal plekken waar je gemakkelijk je device koppelt aan een wifinetwerk. Ondanks dat een aantal van deze netwerken beveiligd zijn met een wachtwoord, zijn ze niet per definitie veilig te gebruiken. Iedereen kan er namelijk op inloggen. Daarnaast zijn er ook nog een hoop openbare wifinetwerken die überhaupt geen wachtwoord hebben en voor iedereen direct toegankelijk zijn.

Diefstal van gegevens op openbare wifinetwerken

Via openbare wifinetwerken wordt relatief vaak diefstal van gegevens gemaakt. Dit komt doordat de verbinding vaak niet of niet goed genoeg beveiligd is. Ondanks dat https-verbindingen tegenwoordig de nieuwe maatstaaf zijn, zijn er nog genoeg websites die hier geen gebruik van maken en dit vormt een risico. Het is dan ook af te raden om in te loggen bij sites waar je persoonlijke zaken regelt, zoals je bank, medisch dossiers of een overheidssite. Hackers kunnen je gegevens op twee manieren stelen, namelijk door het manipuleren van een openbaar wifinetwerk of door het meekijken via een netwerk.

Manipuleren van openbare wifinetwerken

Bij het manipuleren van openbare wifinetwerken maken hackers een nepnetwerk aan. De meeste apparaten maken automatisch verbinding met het netwerk met de hoogste snelheid. Hackers maken een openbaar wifinetwerk aan met een hoge snelheid, waardoor je apparaat automatisch verbinding maakt. Ondanks dat je denkt dat je verbonden bent met een ander netwerk. Hierdoor kunnen hackers precies meekijken met wat je doet en verzamelen ze heel snel allerlei gegevens. Je kan deze vorm van diefstal voorkomen door je apparaat altijd te laten navragen of je verbinding hebt met het netwerk dat je voor ogen hebt.

"The internet is by the people, for the people."

Kim DotcomPro Acrobat

Meekijken via openbare wifinetwerken

Een andere methode die hackers gebruiken is het meekijken met wat je doet via bestaande openbare netwerken. Doordat de beveiliging van openbare wifinetwerken vaak zo slecht is, is het voor hackers makkelijk om mee te kijken met wat je doet. Neem bijvoorbeeld het wifinetwerk op een vliegveld. Hackers kunnen hier snel een hoop gegevens verzamelen van nietsvermoedende reizigers die op hun vliegtuig aan het wachten zijn. Identiteitsfraude is dan zo gepleegd.

Openbare wifinetwerken veilig gebruiken met een VPN verbinding

Met een VPN (Virtual Private Network) verbinding creëer je een beveiligde internetverbinding waarmee je anoniem kan surfen. Dit komt doordat je verbinding wordt versleuteld en omgeleid. Door die versleuteling kunnen andere partijen niet zien waar je mee bezig bent. Vandaar dat een VPN verbinding sterk wordt aangeraden als er gebruik gemaakt wordt van een openbaar wifinetwerk. Door het instellen van zo’n verbinding, ben je veilig om wifinetwerken te gebruiken waar je ook bent.

Veel grote bedrijven zorgen er al voor dat hun personeel gebruik maakt van een VPN netwerk. Zo voorkomen ze dat bedrijfsgevoelige informatie gemakkelijk op straat komt te liggen. Niet alleen in bedrijfsleven zijn VPN netwerken veel gebruikt. Ook voor privégebruiken worden ze steeds vaker gebruikt. Onder meer om Amerikaanse series en films te kijken via Netflix. Ondanks dit bijkomend voordeel staat de veiligheid die een VPN netwerk biedt voorop. Als je een VPN verbinding wil opzetten heb je een ruime keuze. Bekijk dan ook zeker de beste VPN providers van 2018 voor een mooi overzicht welke opties er zijn. Zo weet je zeker dat je het netwerk gebruikt dat het beste bij jou past.

Leave a Reply