...
hackers

Dit is waarom je elk wachtwoord serieus moet nemen

We worden online steeds actiever en ons internetgebruik neemt een steeds prominentere rol in in ons leven. We regelen al onze zaken online, we shoppen online, en vinden onze zelfs een partner via het internet. Internetten wordt steeds makkelijker mede door de vele onmisbare apps voor je telefoon.

Dit betekend dat we ons op tal van websites steeds weer moeten registeren. Overal dien je een account aan te maken, wat weer een wachtwoord vereist. Nu zijn we van origine gewoonte dieren en houden we van gemak en efficiëntie.

Steeds hetzelfde wachtwoord.

Hierdoor zijn de meeste mensen geneigd om steeds weer hetzelfde wachtwoord te gebruiken. En kiezen we voor een makkelijk te onthouden wachtwoord. Zo kun je overal met een en hetzelfde wachtwoord inloggen en weet je hem voor elke website en elk account altijd uit je hoofd.

Dit is een zorgwekkende ontwikkeling. We zullen een nieuwe manier van hoe we omgaan met onze accounts en passwords moeten aanleren. Dit is essentieel om te voorkomen dat je persoonlijke gegevens niet in verkeerde handen komen.

hackers

Hackers willen jouw informatie.

Hackers en andere malafide internetgebruikers liggen continu op de loer om elke kans te benutten die het mogelijk maakt om iemand z’n account te kraken. Laten we gaan kijken, naar waarom het zo belangrijk is dat je elk wachtwoord serieus neemt, en er alles aan doet om hem zo veilig mogelijk te maken.

Met een datalek liggen al je gegevens op straat, voor het oprapen.

Je staat er misschien niet bij stil. Maar wanneer je steeds dezelfde inlognamen, e-mailadressen en wachtwoorden gebruikt. Of een gelijkende combinatie hiervan. Dan is de kans groot dat bij een datalek al je persoonlijke gegevens op straat komen te liggen.

Datalekken komen vaak voor. Zelfs bij hele grote bedrijven zoals bij Uber, Achmea, Facebook en Google zijn datalekken geweest waarbij de informatie en wachtwoorden van duizenden accounts op het internet kwamen te staan. Bedrijven zijn verplicht om datalekken te melden om hoge boetes te voorkomen. Op de website van autoriteit persoonsgegevens kun je alle datalek meldingen inzien.

hackers

Er zijn databases met jouw informatie.

Er zijn websites die alle informatie van elke datalek bijhouden en op hun website inzichtelijk maken voor een ieder die dat maar wilt. Op deze website kun je vervolgens makkelijk zoeken op een bepaald e-mailadres en daar vervolgens de buitgemaakte wachtwoorden bij te zien.

Hackers maken graag gebruik van deze databases. Want vervolgens kunnen ze met jouw gegevens opzoek gaan naar andere websites waar jij een account hebt om vervolgens deze ook te hacken. En zo steeds meer informatie van je te verzamelen. Of je account te gebruiken voor andere doeleinden.

hackers

Weet wat je doet op een openbaar wifi netwerk.

Ook via openbare wifi netwerken kunnen jouw gegevens worden gestolen. Openbare wifi netwerken zijn voor hackers makkelijk te kraken netwerken, en kunnen ze eenmaal ingebroken al het verkeer onderscheppen en zo ook jouw gegevens. Hier lees je hoe je openbare wifi netwerken veilig kunt gebruiken.

Daarnaast kunnen er ook wifi-netwerken worden opgezet door hackers die erg lijken op bijvoorbeeld een wifi hotspot van het hotel of restaurant waar je op dat moment bent. Wanneer je inlogt op zo’n netwerk kunnen ze alles van je zien. Waar je inlogt en met welke gegevens. Zo worden regelmatig betaalgegevens buit gemaakt en wordt er creditcard fraude gepleegd door hackers.

Gebruik elke keer een uniek password.

Alleen dit is al een goede reden om voor elk account een andere inlognaam en password te bedenken. Zelfs wanneer er op een bepaald account weinig persoonlijke informatie van je staat. Moet je deze toch erg serieus nemen. Want bij veelvuldig gebruik van dezelfde inloggegevens kunnen ze met die gegevens ook toegang krijgen tot een account waar wel belangrijke persoonlijke gegevens te vinden zijn.

Zorg voor elk account voor een unieke inlognaam en een uniek wachtwoord. Elke keer weer!

Maak je wachtwoord zo moeilijk en ingewikkeld mogelijk. Gebruik daarvoor een combinatie van grote en kleine letters, leestekens, speciale karakters en nummers. Hoe langer het wachtwoord en hoe meer verschillende combinaties hoe moeilijker dit te raden is met de zogenoemde password crackers die hackers inzetten.

Hoe onthoud ik al deze wachtwoorden?

Wanneer je van plan bent om al je passwords serieus te nemen. Is een stukje wachtwoord management noodzakelijk. Ik hoor je al denken, hoe onthoudt ik al deze wachtwoorden? Wanneer je webdesigner bent en veel WordPress websites beheert dan komt het weleens voor dat je WordPress wachtwoord vergeet.

Voor het beheren van al je wachtwoorden zijn twee opties. Je kunt zelf een lijst zoals een excel bestand of een spreadsheet bijhouden met daarin al je accounts en de bijbehorende inloggegevens. Dit bestand kunt je vervolgens voorzien van een wachtwoord en op een veilige plek in de cloud zetten zodat je altijd toegang hebt tot het bestand wanneer je dit nodig hebt.

Zie je het niet zitten om lijst van al je inloggegevens met wachtwoorden bij te houden. Dit vergt namelijk wel wat beheer en tijd, aangezien je bij de meeste online diensten elk jaar weer je wachtwoord moet veranderen.

Gebruik een password manager.

In dat geval zou je het nog makkelijker en veiliger kunnen doen. Door een password manager in te zetten. Dit zijn diensten die software aanbieden waarmee je eenvoudig al je wachtwoorden kunt beheren en zelf nog maar een hoofdwachtwoord hoeft te onthouden.

De meeste password managers hebben software die beschikbaar is als app, software voor op je desktop en browserextensie. Op welk apparaat je er ook gebruik van maakt, alles is altijd synchroon met elkaar en heb je overal toegang tot je wachtwoorden. Daarnaast kun je op elke website met een klik inloggen en hoef je nooit meer je gegevens opnieuw in te voeren.

Er zijn een aantal betrouwbare wachtwoordmanagers die je kunt gebruiken. De meeste hebben een gratis app en kun je deze gratis met beperkingen blijven gebruiken. De gratis opties zijn voldoende voor de meeste mensen. Kijk voor alle password manager en meer informatie hierover op passwordmanagers.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn